Išleisti čia ir dabar ar ateityje, bet turint keliasdešimt kartų daugiau? Tai yra klausimas, kuris aktualus kiekvieniems vaikų turintiems ir jų ateities gerove pasirūpinti norintiems tėvams. Taip galima kalbėti apie 70 eurų, kuriuos kas mėnesį valstybė skiria vaiko išlaikymui. Vis daugiau tėvų, kurie turi galimybę, renkasi šiuos pinigus investuoti, o tai padarę, tam tikrais atvejais „vienu šūviu nušauna du zuikius“. Tad, kodėl apskritai verta vaiko pinigus investuoti bei kokią grąžą protingas investavimas gali duoti ateityje?

„Dviem zuikiais vienu šūviu“ vadinamas vienas iš populiariausių investavimo būdų šalyje – investicinis gyvybės draudimas, kuris, Lietuvos banko duomenimis, 2020-aisiais sudarė daugiau kaip pusę (64 proc.) pasirašytų gyvybės draudimo įmokų. O kur slypi dviguba nauda investuoti sugalvojusiems tėvams? Tėvai rūpindamiesi savo atžala tokiu atveju ne tik pasirenka priimtiną apsaugų paketą, bet šalia dar turi ir kaupiamąją sąskaitą. Pinigai vaikui joje kaupiasi, nes investuojami į akcijas, obligacijas, vertybinius vienetus. 

Reikia atkreipti dėmesį, kad tokį taupymo būdą savotiškai skatina ir pati valstybė, nes taiko mokestines lengvatas. Kasmet pasinaudojus gyventojų pajamų mokesčio lengvata galima susigrąžinti iki 20 proc. gyventojo apmokestinamųjų metinių pajamų nuo sumokėtų draudimo įmokų.

Bet pažvelkime kiek giliau – kokios konkrečios naudos gali vilioti vaiko pinigus ne išleisti pramogoms ar prekėms einamuoju momentu, o investuoti ir kaip variantą pasirinkti vieną populiariausių šalyje taupymo priemonių? 

Pirmiausia, tai labai gera apsauga nuo netikėtai ištikusių nelaimių.

Nutikus nelaimei į kurią pakliuvo vaikas, draudimas prisideda prie to, kad tėvų gyvenimas, atsižvelgiant finansinę pusę, nesustotų. Pavyzdžiui, vaikui patyrus traumą vienas iš tėvų dažniausiai ima biuletenį ir jį slaugo namuose. Ką tai reiškia? Pajamų sumažėjimą. Na, o dirbant pagal individualią veiklą, gali būti, kad pinigų nebus visai uždirbama. Tokiais atvejais draudimo išmokos neleidžia šeimai stipriai nukentėti finansiškai.

Draudimas taip pat padeda, kai reikia kokybiško gydymo. Pavyzdžiui, vaikui po nelaimingo atsitikimo netekus danties, už draudimo pinigus galima gydytis pas privačius, itin geru darbu pasižyminčius odontologus. Taip pačiai ir su traumos pasekmių gydymu – prireikus reabilitacijos ar papildomos operacijos, viską atlikti galima pas labai gerus specialistus.

Taip pat draudimo išmokos gali pasitarnauti norint gauti geresnius gydytojus, palatas, įrangą ir t.t. kritinių ligų tokių kaip infarkto, insulto, nudegimų, aklumo, kurtumo ir pan. atveju.

Kalbant apie daugiau investicijų naudų, kurios tėvams yra svarbios rūpinantis vaiko gerove, tai toks dalykas kaip investicinis gyvybės draudimas gali pasiūlyti ženklią grąžą ateityje. Ir čia reikia paminėti bene svarbiausią dalyką – kuo anksčiau bus pradedama investuoti, tuo didesnė nauda bus jaučiama. 

Kodėl taip yra? Pirma, tai jauniems ir sveikiems vaikams draudimas kainuoja kelis kartus pigiau nei vyresniam žmogui. Antra, kuo ilgiau investuojama, tuo didesnės finansinės grąžos  sulaukiama vaikui tapus pilnamečiu asmeniu.

Jei paklaustumėte, tikrai ne vienas geras finansų ir draudimo specialistas gebėtų pateikti konkretų pavyzdį, kai kas mėnesį investuodami po tam tikrą sumą pinigų, tėvai džiaugėsi solidžia sukaupta suma vaikui sulaukus pilnametystės. Priklausomai nuo laikotarpio, kuris buvo paskirtas investavimui, išmoka gali siekti nuo kelių iki net keliasdešimties tūkstančių eurų. 

Praktinis ir labai geras viso to naudos pavyzdys, tai gyvenimo etapas, kai vaikas suauga, baigia mokyklą, prasideda naujas jo gyvenimo etapas.

Dauguma jaunuolių naują gyvenimo etapą pasitinka rinkdamiesi studijas ir keliaudami gyventi į kitą miestą ar šalį. O juk tam, kad būtų galima gyventi be trikdžių, reikia turėti ir pakankamai finansų.   

Ar ne lengvesnis ir ramesnis gyvenimas būtų, jeigu žinotume, kad vaikui sulaukus pilnametystės nereikės galvoti iš kur ir kaip skirti jam finansų studijoms ar kitiems naujo gyvenimo etapo nuotykiams?

Ir ramybė tokiu atveju tikrai būtų garantuota, jeigu tėvai dar vaikui mažam esant, nuspręstų pinigus, kuriuos gauna iš valstybės išleisti ne čia ir dabar, o investuoti galvojant apie potencialiai keletu ar keliasdešimt kartų didesnę grąžą ateityje.

Suprantama, kai kurioms šeimoms 70 eurų yra labai svarbi išmoka, nes ji kas mėnesį padeda aprūpinti vaiką svarbiausiais gyvenimui reikalingais dalykais. Todėl ir apie bet kokias investicijas joms galvoti yra sunku. Tačiau tiems tėvams, kurie tokią galimybę turi, galima pritaikyti kadaise šešioliktojo JAV prezidento Abraomo Linkolno pasakytą frazę: „Geriausias būdas nuspėti ateitį yra jos sukūrimas“.  

Taigi, kodėl kas mėnesį gaunamus 70 eurų skirti perkant vaikui dalykus čia ir dabar, jeigu investuojant galima gauti milžinišką grąžą ateityje?

Renata Medvedeva, „iFuture INVESTMENTS“ vadovė