Finansinių konsultacijų sritis žmonėms vis dar kelia daug ir įvairių klausimų, tačiau kaip teigia viena iš „iFuture INVESTMENTS“ pardavimų grupės vadovių Rasa Uskienė, dvejojantiems žmonėms pirmiausia reikia susitvarkyti su asmeninėmis mintimis ir emocijomis.

R.Uskienė finansų srityje dirba jau daugybę metų, tačiau neslepia kadaise pati turėjusi klausimų bei buvo viena iš tų, kuriai iki karjeros pabaigos šioje srityje trūko vos vieno žingsnelio. Tačiau viską netikėtai pakeitė vienas skambutis su pasiūlymu tapti pardavimų grupės vadove „iFuture INVESTMENTS“.

Dabar R.Uskienė džiaugiasi turėdama visada patarti galinčius, o taip pat pasiūlymus ką ir kaip daryti geriau priimančius kolegas bei talentingą ir veržlią pačios suburtą komandą. R.Uskienė mielai papasakojo, kaip gyvenimas ją atvedė iki dabartinių pareigų, kaip skirtingos darbinės patirtys paruošė tokiam darbui bei davė keletą naudingų patarimų tiems, kurie norėtų tapti finansų konsultantais.

Papasakokite šiek tiek apie save bei ką anksčiau dirbote prieš prisijungdama „iFuture INVESTMENTS“?

– Jeigu pasakoti apie save, tai pradėčiau dar nuo studijų laikų, kada reikėjo pasirinkti norimą profesiją. Esu meno žmogus, tačiau taip susiklostė aplinkybės, kad pasirinkimas buvo visiškai priešingas menams – buhalterijos studijos. Supratusi, kad turiu taupyti laiką, buhalterinį darbą pradėjau dirbti jau studijuodama.

Nuo to laiko vienoje įmonėje išdirbau 10 metų. Tačiau bėgant laikui pradėjau intensyviai mąstyti, ar tikrai noriu daryti tai, ką darau, ar užsiimti tuo, kuo iš tiesų visada norėjau.

Priėmusi pokyčių sprendimą, pradėjau studijuoti želdynų dizainą Kauno kolegijos technologijų ir kraštotvarkos fakultete. Ir vėlgi pasinaudojau ta pačia laiko taupymo strategija, kai dar studijuodama įsidarbinau šia veikla užsiimančioje įmonėje. Kai baigėme studijas, bendrakursės dar tik ieškojo darbo, o aš jau turėjau keturių metų patirtį ir savų klientų. Taip iš viso želdynų dizaino srityje pradirbau net 23 metus.

Kas jus paskatino pasukti į finansų konsultanto profesiją?

–  Ši istorija, kuria ką tik dalinausi ir atvedė iki finansinių konsultacijų sferos. Kadangi želdinimo darbai yra sezoninis darbas (nuo balandžio iki spalio mėn.), tai per metus susidaro nemažai laisvo laiko. Todėl kažkada gavusi pasiūlymą ir sutikau įsidarbinti vienoje gyvybės draudimo bendrovėje, kurioje iš viso  pradirbau daugiau nei penkerius metus.

O kaip įsidarbinoteiFuture INVESTMENTS“ įmonėje?

– Prisipažinsiu, kad vienu metu jau buvau nusprendusi palikti finansų sritį. Tad, vieną dieną priėmiau sprendimą ir pateikusi  prašymą dėl atleidimo, palikau gyvybės draudimo bendrovę. Tą pačią dieną ketinau palikti ir darbą pensijų kaupimo įmonėje. Tačiau, stovint prie administratorės stalo dar nepateikus prašymo atleisti mane iš pensijų kaupimo įmonės, įvyko tai, ko mažiausiai galėjau tikėtis. Suskambo mano telefonas, kuriame pasisveikino „iFuture INVESTMENTS“ vadovė. Ji pasiūlė susitikti pasikalbėti. Nepatikėsite, bet dar tą pačią dieną sutarėme dėl to, jog užimčiau pardavimų grupės vadovės pareigas. Taip ir nepalikau finansų srities, o priešingai – gavau atsakingas pareigas, geroje įmonėje. Tai davė motyvacijos dar labiau stengtis.

Tik dar kartą pasitvirtino tiesa, kad šiame gyvenime niekas nevyksta veltui.

Ar drąsiai priėmėte sprendimą tapti grupės vadove?

– Pasakysiu taip: nebijojau ir iki šiol nebijau atsakingų pareigų, nes gyvenimiška ir darbinė patirtis išugdė mano asmenybę. Todėl pasiūlymas iš „iFuture INVESTMENTS“ man atvėrė platesnes savirealizacijos galimybes.

Be to, vienas iš esminių dalykų, paskatinusių užimti pardavimų grupės vadovės pareigas, tai kolegos. Jie tikėjo ir pasitikėjo manimi, o aš jais. Žinojau, kokie jų pasiekimai ir kokie jie geri strategai. Tai buvo mano pagrindinė motyvacija, nes žmonės eina paskui žmones.

Kuo skiriasi darbas „iFuture INVESTMENTS“nuo kitų jūsų patirčių?

– Labiausiai mane džiugina bendra komandos energetika ir tai, kad esame kaip vienas kumštis. Žiūrime ir einame viena kryptimi. Nesvarbu, kad ne visiems vienodai viskas pavyksta ir vieni lėčiau, kiti greičiau auga.

Pati darbo specifika kitokia, nei prieš tai buvusioje finansinių paslaugų darbovietėje. Čia daug dėmesio skiriama pačiam žmogui ir jo problemų sprendimui. Svarbus kiekvienas klientas ir kiekvienas darbuotojas. Tai yra žmonių darbas žmonėms, nes verslus juk žmonės kuria.  

Kokios išsiugdytos asmeninės savybės padėjo naujame darbe? O gal naujų jau įgijote?

– Man iki šiol padeda gebėjimas taupyti laiką ir komunikacija, nuoširdus bendravimas su kolegomis bei klientais. Manau, kad žmogui tobulėjimas būtinas per visą gyvenimą, todėl ir aš nuolat augu, dalyvauju įvairiuose mokymuose.

Visos buvusios veiklos man davė daug naudos. Dėl jų subrendau kaip asmenybė ir kaip žmogus.

Na, o „iFuture INVESTMENTS“ mane išmokė bendrauti nuoširdžiai, paprastai ir lengvai, kadangi čia visai kitas mąstymas ir požiūris į daugelį dalykų.

Ką patartumėte žmogui, norinčiam tapti finansų konsultantu, bet dvejojančiam?

– Žmonės dvejodami dėl konsultanto veiklos pirmiausia turi susitvarkyti su mintimis ir emocijomis. Juk tikrai nėra sunku paimti telefoną ir paskambinti, paklausti kito žmogaus ar gali kalbėti. O kai sulauki teigiamo atsakymo, tada jau seka atitinkami etapai nuo susipažinimo, galimų problemų nustatymo, konsultavimo iki galutinių etapų. Viso šito išmokstama, tik reikia laiko ir noro bei atkaklumo.  

Aš visada savo komandai akcentuoju, kad reikia pradėti nuo savęs, kaip pats norėtum, kad su tavimi kalbėtų ir pasiūlytų paslaugas. Taip patarčiau galvoti ir kiekvienam, kuriam nedrąsu.

O šiaip juk visko būna – ir nesėkmių, ir pelningų sandorių. Kai nepavyksta, reikia turėti drąsos ir priimti tai kaip labai gerą progą patobulėti. Tiesiog rasti tinkamus, kultūringus ir etiškus priėjimus prie žmogaus.

Nuoširdumas, paprastumas ir lengvumas nutiesia bendrystės tiltus tarp klientų ir konsultantų.