Edvardas Judžentis iFuture INVESTMENTS Pardavimų grupės vadovas

Originalų straipsnį rasite spustelėję čia.

Elektros kaina 2022 m. Lietuvoje, keičiasi lyginant su 2021 metais, ir ne į mažesnę pusę, t. y. didėja. Jau ne kartą rašiau apie elektros rinkos liberalizavimątiekėjo pasirinkimą, nes man pačiam ši tema asmeniškai įdomi, o ir atėjus 2022 metams išlieka aktuali daugumai. Iš gaunamų klausimų, ar viešumoje sklindančių nuomonių, matau, kad tikrai yra dar daug neatsakytų dalykų. Dažniausi klausimai dabar yra tokie, ar fiksuoti dabar elektros kainą? Kokia kainos prognozė? Ar elektra dar brangs? Ką daryti su tiekėju? Ar likti Ignityje ir pan. Kad galėčiau atsakyti į šiuos klausimus, sėdau prie analizės ir sau padariau tam tikras išvadas, gal ir Jums jos bus naudingos.

Kas keičiasi nuo 2022 metų?

Svarbus pasikeitimas, tiesa priimtas praeitų metų gale, kad atidedamas nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimas iki 2022 metų liepos mėnesio, tiems kas patenka į II etapą, o tai yra didžioji dauguma buitinių elektros vartotojų. Žinoma, tiekėją galima pasirinkti ir nelaukiant liepos mėnesio, tačiau, kol kas nepriklausomų tiekėjų kainos buvo aukštesnės, nei nepasirinkus.

Elektros kainų pasikeitimai

Jei dar nepasirinkote nepriklausomo elektros tiekėjo, elektra jums taip pat brangsta, tiesa, daug mažiau, nei brangsta rinkoje. Visi kurie nepasirinko tiekėjo, elektrą gauna iš Ignitis bendrovės. Čia reikia suprasti, kad yra 2 Igničiai, vienas kaip visuomeninis tiekėjas, kuris dabar tiekia elektrą pagal valstybės nustatytą kainą, kitas, kaip nepriklausomas, kuris jau tiekia elektrą pagal rinkos kainą. Todėl toliau kalbėsiu apie visuomeninį tiekėją. 

Elektros kaina 2022 metais Lietuvoje didėja vidutiniškai ~9,6%. Vieno laiko zonos „Standartinis“ plano kaina sieks 16,7 ct/kWh su PVM (buvo 15,2 ct/kWh). Dviejų laiko zonų „Standartinis” plano kaina dieniniu tarifu bus 18,9 ct/kWh, (buvo 17,7 ct/kWh), o už naktinę – 12,4 ct/kWh (buvo 10,6 ct/kWh). Šis didėjimas nėra toks didelis, jei lyginti su tuo, ką rudenį siūlė nepriklausomi tiekėjai, kurių kainų didėjimas buvo nuo ~30% iki ~70%, pagal rudens elektros rinkos kainas. Jei nebūtų visuomeninio tiekėjo, visiems elektra būtų brangusi keliais kartais brangiau. 

Kas įtakoja elektros kainą 2022 m. Lietuvoje?

Viešumoje pastebiu nemažai pasipiktinimo ir kaltinimo, neva kainos kyla dėl elektros rinkos liberalizavimo, o nepriklausomi tiekėjai nori apgauti vargšą eilinį žmogų. Bet pastarasis elektros kainų kilimas, turi mažai ką bendro su rinkos liberalizacija ir nepriklausomų tiekėjų atsiradimu. Lietuva, dar stodama į Europos Sąjungą įsipareigojo liberalizuoti elektros rinką, beje, tai daro viena iš paskutiniųjų, mūsų kaimynai Estai tai padarė dar 2013 metais, o Latviai 2015 metais. 

Lietuva jau nuo 2012 metų, trūkstamą elektros kiekį perka biržoje NORDPOOL, kurioje elektra apsirūpina dar keliolika šalių be Lietuvos. Nepatingėjau ir įlindau į NordPool ir pasižiūrėjau, kiek Lietuva ir kitos šalys moka už elektrą. Kaip kainą keitėsi per tuos metus. Kokia yra dabar, lyginant su ankstesniais metais. Ir atsakant trumpai, elektros kaina brangsta visoms šalims, įskaitant ir Lietuvą, ir brangsta, nepriklausomai nuo to, kada tos šalys savo rinką liberalizavimą. 

Elektros kaina šiaurės šalyse
Elektros kaina šiaurės šalyse. Šaltinis: www.nordpoolgroup.com

Kaip galima matyti grafike, kainos kyla visoms šalims (parinkau artimiausius kaimynus – Baltijos šalis, Švediją, Daniją, Suomiją). Ir Lietuvos kaina, niekaip smarkiai neišsiskiria iš kitų. 

Jei žiūrėti tik Baltijos šalis, visų trijų šalių kaina praktiškai identiška. 

Elektros kaina Baltijos šalyse
Elektros kaina Baltijos šalyse. Šaltinis: www.nordpoolgroup.com

Tai gi, liberalizavimas Lietuvoje su kainų didėjimu turi tik tiek bendro, kad vyksta tuo pačiu metu, kai kyla elektros kainos daugumoje Europos šalių. 

O tikrosios priežastys yra kelios. Visų pirma, elektros energijos suvartojimas didėja kiekvienais metais, o gamybą, taip greitai ir lengvai padidinti, nėra taip paprasta. Kitas dalykas, ši vasara buvo nepalanki atsinaujinančios elektros energijos gamintojams, nes buvo mažiau vėjo bei vandens, dėl ko, vėjo elektrinės generavo mažiau nei įprasta, o hidroelektrinės dėl sausesnės vasaros gamino mažiau elektros. Taip pat išteklių kainai įtakos turi Vokietijos atsisakymas atominių elektrinių, o įvertinant Vokietijos dydį ir įtaką Europai, matome to rezultatus ir elektros kainose. 

Kokia dabartinė situacija elektros rinkoje

Dabartinė elektros kaina yra pastarojo dešimtmečio (o gal ir ilgesnio laiko), aukštumose. Kaip matom grafikuose, tai neįprasta kaina, ir ji yra apie 3-4 kartus didesnė, nei istorinė ilgalaikė kaina. Vien 2021 metų kaina yra beveik 3 kartus didesnė, nei buvo 2020 metais, arba du kartus nei 2019 metais. Ar kaina dar gali kilti? Žinoma. O ar kils? Šito jau niekas nežino, tačiau, šiandien, kai rašau, biržoje elektros kaina 2022 m. sausio 5 d. yra apie 122 EUR/MWh, nors dar gruodžio 7, 8 ir 21 dienomis kainavo daugiau nei 400 EUR/MWh. Gruodžio vidutinė kaina 2021 m. viršijo 200 EUR/MWh, kas yra istoriškai brangiausia kaina Lietuvai. 

Ar kaina gali mažėti? Taip, gali, jei elektros pagaminsime daugiau, o žiema nebus smarkiai šalta, be to, jei atsinaujinantys energijos šaltiniai pradės generuoti įprastus elektros kiekius, kaina turėtų mažėti. Bet ar taip bus, niekas nežino. 

Tai ką daryti toliau?

Prognozuoti yra nedėkingas dalykas ir stengiuosi tuo neužsiimti. Nes kaip bus ateityje, niekas nežino. Praeityje buvę dalykai, negarantuoja, kad taip bus ateityje. 

Bet jei manęs klausia, ar dabar geras laikas fiksuoti kainą, tai mano asmenine nuomone, laikas tikrai nėra pats geriausias, nes kaina yra visų laikų aukštumose. Aišku, jei kaina dar kiltų (o taip gali būti), tai užfiksavę, iš to išloš. Bet jei kris ir grįš prie istorinių vidurkių, tai smarkiai praloš. Todėl nuspręskite patys. 

Aš, kol kas, lieku prie visuomeninio tiekėjo kainų. Iki 2022 m. Liepos mėnesio apsisprendimo ir tiekėjo pasirinkimo yra nemažai laiko, todėl kol kas laukiu ir stebiu situaciją. 

O jei Jūs – eilinis buitinis vartotojas, dar neapsisprendėte, tai viskas tvarkoje, sprendimui dar turite pakankamai laiko ir galite neskubėti. Likite su visuomeninio tiekėjo elektros kainomis (kurios vidutiniškai ~9% didesnės nei pernai), kurios yra mažesnės, nei tiem, kas suskubo fiksuoti vėlyvą rudenį pas nepriklausomus tiekėjus. O jei vis tik priėmėte sprendimą, tikiuosi, pasirinkote teisingai ilgoje perspektyvoje.