Skaitykite:

Edvardas Judžentis, finansinių konsultacijų įmonės „iFuture Investments“ Pardavimų grupės vadovas, sako, kad populiariausias būdas bent preliminariai įsivertinti, kokia gali būti investicinė grąža, yra žiūrėti to investicinio produkto istorinius grąžos duomenis.

„Istoriniai duomenys gali tik parodyti apytikrę galimą ilgalaikę grąžą investuojant ilgam laikui. Investuojant trumpam (nuo 1 iki 5 m.) jie netinkami. Reikia suprasti, kad istoriniai duomenys negarantuoja, kad taip bus ir ateityje”, – pažymi jis.

Pavyzdžiui, kaip rodo „JP Morgan“ statistika, per pastaruosius 20 m. vidutinis investuotojas gavo 3,6% grąžą. Ji buvo didesnė nei infliacija (2,2%), tačiau gerokai mažesnė nei, tarkime, akcijų rinkų.

Profesionalūs fondų valdytojai naudoja įvairius metodus galimoms grąžoms apskaičiuoti, kurie gali pasirodyti sunkiai įkandami neprofesionaliems investuotojams. Tačiau, internete apstu įvairių šaltinių ir įrankių, galinčių palengvinti šią užduotį.
E. Judžentis atkreipia dėmesį į vertės investavimo strategiją (kai investuojama ilgam į įmones, kurių tikroji vertė (angl. intrinsic value) mažesnė nei parduodamos akcijos kaina), kurią išgarsino Warenas Buffettas.

Tikroji vertė skaičiuojama pagal įmonės pinigų srautus (angl. cash flow). Yra keli būdai tą padaryti, tačiau norėdami pasilengvinti užduotį galite pasinaudoti internete esančiomis skaičiuoklėmis. Tarkime, platforma „Alpha Spread“ leidžia patikrinti, ar įmonė pervertinta, ar nuvertinta.
Ieškantiems informacijos apie įmones gali padėti svetainės tokios, kaip „Seeking Alpha“ ir „Investing.com“. Tiesa, neretai nemokamai prieinama tik dalis informacijos.

Edvardas Judžentis, „iFuture INVESTMENTS“ pardavimų grupės vadovas