Skaitykite:

Energetikos, kuro, maisto ir kitų produktų kainos – tarsi reaktyvinis lėktuvas. Taip sparčiai pastaruoju metu kyla į viršų, kad tik spėk viską sekti. Gyvename išties neramiais laikais, tad žmonėms tenka vis dažniau peržiūrėti savo išlaidas bei pagrįstai kelti klausimą – o kas bus toliau? Taip, didesnių išlaidų dėl geopolitinės situacijos išvengti gal ir nepavyks, tačiau kaip stipriai augančios kainos atsilieps Jūsų asmeniniams finansams labai priklauso ir nuo Jūsų.

Tiek Lietuvoje, tiek ir daugumoje kitų šalių bene aktualiausia ir karščiausia tema dabar yra energetikos kainų pasiutpolkė. Tačiau nereikia pamiršti, kad jau ne už kalnų ir didžiosios metų šventės – Kalėdos, Naujieji metai. O juk jos taip pat tradiciškai reikalauja gero pasiruošimo bei, žinoma, išlaidų.
Ar visa tai reiškia, jog ateities reikia laukti su siaubu? Ne. Neramūs ekonomikos laikai apskritai nėra kažkas naujo, kadangi egzistuoja ekonominiai ciklai su pakilimais ir nuosmukiais, kurie reguliariai pasikartoja. Todėl neramiems laikams visuomet galima ir netgi būtina ruoštis iš anksto.
O kaip pasiruošti ir sėkmingai valdyti finansus net ir pačiais neramiausiais laikais?

Keiskite požiūrį į pinigus

Sakysite, pinigai tai tik įrankis kažką ir kažkur nusipirkti, sumokėti? Taip, tame yra tiesos, tačiau norint sėkmingai valdyti savo finansus reikia pažvelgti kiek plačiau – žmogus turi jausti pagarbą pinigams, gavęs pinigus pirmiausia turi save „apdovanoti“. Reikia adekvačiai suvokti savo esamą situaciją bei pradėti nuo mažų dalykų. Pirmiausia gavus atlyginimą ne sumokėti išlaidas, kurias kiekvienas iš mūsų turime skirtingas, o tam tikrą dalį atsidėti sau.
Save „apdovanojus“ ir pirmiausia bent jau mažytę dalį pinigų atsidėjus, formuojasi reikalingas įgūdis, kuris moko mus ugdyti kontrolę. Mėnesis po mėnesio, metai po metų ir nepastebimai susikaupia kapitalas, kuris vėliau gali būti „finansine pagalve“ atėjus sunkmečiui. Arba tas, kurio dėka galime be didesnio galvos skausmo įsigyti mums gyvenime svarbius pirkinius.

Prieš apsipirkimą – planuokite

Patikėkite, labai dažnai neturime pakankamai finansų bei negalime geriau gyventi, skundžiamės ekonominėmis krizėmis, nes per daug esame linkę vadovautis emocijomis. Pavyzdžiui, Kalėdoms ar kitoms šventėms perkame neapgalvotas ir per brangias dovanas, nepastebime, kad vieną daiktą galima nusipirkti daug pigiau nei kitą, susiviliojame vien daikto įpakavimo išvaizda ir pan. Nuėję į parduotuvę apsipirkti, nusiperkame ir išleidžiame daug daugiau nei turėtume.
Didelį žmonių impulsyvumą pirkiniams rodo ir tyrimai. Štai, pavyzdžiui, prieš keletą metų Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad net 91 procentas britų atlieka impulsyvius ir emocijomis paremtus pirkinius kiekvieną mėnesį. Tam išleidžia milijonus. Taip pat tyrimai rodo, kad be aiškių planų į parduotuvę atėjęs asmuo maždaug 25 procentais labiau gali būti linkęs įsigyti nereikalingus, impulsyvius pirkinius.
Pirkinys po pirkinio ir finansų kaupimui vietos nebėra. Tad svarbiausia – planuoti. Sakoma, kad planuodamas pirkinius ir eidamas apsipirkti ne su emocijomis, o su aiškiu planu, žmogus nereikalingų išlaidų tikimybę gali sumažinti maždaug penktadaliu.

Geriausias kelrodis – nesunkiai perprantamos taisyklės

Yra labai paprastos taisyklės arba formulės, kuriomis visame pasaulyje naudojasi, todėl sėkmingai savo finansus valdo milijonai žmonių. Jos, be jokios abejonės, tikrai gali padėti ir šiais ekonomikai neramiais laikais. Pirmiausia, tai taisyklė 50-30-20. Ji ypač pravarti tiems, kurie dar tik pradeda rūpintis savo šeimos biudžetu. Nuo jos labai paprasta pradėti formuoti svarbiausius finansų valdymo įgūdžius. 50 proc. nuo savo mėnesinių pajamų reikia skirti būtinosioms išlaidoms (būstas, automobilis, kuras, telekomunikacijų išlaidos ir pan.), 30 proc. skirti savo malonumams (pramogos, kelionės ir t.t.), nes juk vis dėlto dirbame ir uždirbame tam, kad gyventi. Na ir 20 proc. skirti santaupoms, investavimui, galvojimui apie savo ateitį.

Tie 20 proc. turės vieną didžiausių svertų ateities gyvenimo kokybei. Tad nuo to gimsta ir dar viena paprasta ir aiški taisyklė: 80-20. Ką ji reiškia? Tai, kad 20 proc. pastangų sugeneruoja mums 80 proc. rezultato. 20 proc. labai disciplinuotai sufokusuojame į ateities investicijas, santaupas, įvairius jų išskaidymus, o iš šių pinigų ateityje 80 proc. gyvensime. Kai žmogus jau moka valdyti finansus, tuomet tuos 80 proc. jam jau nebereikia skirstyti ir į 50/30 –  būtinasias ir nebūtinasias išlaidas. Viskas gaunasi automatiškai. Sėkmingai valdyti savo finansus net pačiais neramiausias laikais gali padėti ir paprasčiausias dažnai vyraujančių stereotipų atsikratymas. Vis dar gajus mitas, kad aš uždirbu mažai ir neturiu, ką kaupti, negaliu nieko atsidėti, nėra ką investuoti ir pan. Bet tai yra netiesa, nes net ir minimalią algą gaunantis asmuo, jei teisingai kas mėnesį visus metus planuos savo finansus, tikrai nustebs, iš kur atsirado papildomi pinigai.  Kaip sakoma, taip, kaip gyvensime ateityje, priklauso nuo to, kiek pastangų įdedame dabar. Tad jeigu ruošitės, planuosite, tvarkysitės su savo psichologija ir aplinka tiek lengvesniais, tiek sunkesniais laikais, valdyti asmeninius finansus sėkmingai galėsite praktiškai bet kada.

Finansinių konsultacijų įmonės „iFuture INVESTMENTS“ vadovė Renata Medvedeva