Analizuojant save ar bendraujant su žmonėmis, tikėtina, pastebėjote svarbų gyvenimo paradoksą, kurį reikia „išspręsti“ savo kelyje į sėkmę. Mes dažniausiai norime laisvės, būti finansiškai nepriklausomais ar turėti pasyvias pajamas ir laisvą laiką. Vadinu tai gyvenimo paradoksu todėl, kad didžiajai daugumai žmonių gavus aprašytą laisvę beveik garantuojama degradacija ir destrukcija. Jeigu dar neturite patirties savo aplinkos rate, galima tiesiog pamąstyti, kas su laiku atsitiks su dauguma, jeigu jie turės tiek pinigų, kiek nori, ir jokių atsakomybių. Nereikės keltis ir eiti į darbą, nereikės bendrauti ir taikytis prie vadovų, kolegų ar partnerių. Visiška pasirinkimo laisvė, visą dieną, kiekvieną dieną. Skamba nuostabiai, tiesa? Bet ką veiks žmogus ir kas jam atsitiks po mėnesio, metų ar dešimtmečio? Didžioji dalis (nepasiruošusių) žmonių labai greitai degraduos iki susinaikinimo ribos turėdami tokią laisvę. Nepaisant to, finansinė laisvė – tai beveik visų žmonių svajonė ar jos dalis. Čia ir yra paradoksas. Mes norime to, kas mus sunaikins, nes esame tam nepasiruošę. Ir gyvenimo nesėkmės, kliūtys, kad ir kaip mes jas keiktumėme, mums daro paslaugą tolinant mus nuo tokių svajonių. Kaip mylintis, rūpestingas tėvas, kuris neleidžia mažam vaikui sėsti prie automobilio vairo ir pačiam važiuoti, kur jis nori. Mylintis ir rūpestingas tėvas apribos savo vaiko laisvę, kad išvengtų tragedijos. Bet ar gali sėkmingas lyderis su didelėmis ambicijomis pamatyti save kaip mažai suprantantį vaiką šioje iliustracijoje? Pasak Sokrato, suprasti, kad nesupranti, yra išminties pradžia. Todėl, manau, lyderis ne tik gali, bet ir privalo pamatyti save kaip vaiką.

Gyvenime viskas turi du priešingus polius. Karštis ir šaltis nors ir priešingybės, bet yra to paties dalyko du poliai. Žiūrint į termometrą nėra aiškios ribos, kuri skiria karštį nuo šalčio, kaip ir nėra ribos, kuri skiria meilę nuo neapykantos. Viskas turi neutralumo tašką, kuriame susilieja į vieną. Nesuprantame, ar čia šilta, ar šalta, patinka mums ar nepatinka, skaudu tai ar malonu. Šio straipsnio tema, Struktūra (tvarka) ir Laisvė, nors ir priešingybės, bet yra tas pats dalykas savo esme. Tai ne šiaip filosofinis apmąstymas, tai labai svarbus gyvenimą keičiantis suvokimas, kuris gali Jums labai pasitarnauti. Šio straipsnio patarimas ar mintis skamba taip: jeigu nėra struktūros ar tvarkos (ribų) – laisvė taps chaosu ir destrukcija. Arba kitaip, mes laisvi galime tapti tik tada, kai į savo gyvenimą įvesime tvarką ar struktūrą. Pasiruošti gavimui – tai tvarkos ir struktūros įvedimas į savo gyvenimą ir savo vertybių bei tikslų išgryninimas.

Dažnai žmonės sako: „neturiu laiko dabar tvarkytis asmeninių klausimų, nes kuriu savo verslą ar darau savo darbą“, ir vėliau jie iššvaisto dešimtmečius ir nesėkmes maskuoja mistinėmis atsitiktinumo jėgomis – „man nepasisekė“. Bet jeigu sustosite nuo nesibaigiančių reikalų savęs analizei, pamatysite savyje šį paradoksą – Jūsų tikslas gali Jus sunaikinti. Nėra tikrosios pergalės galimybės, nes net jeigu Jūs pasieksite finansinę nepriklausomybę, ji ir taps Jūsų didžiausiu priešu. Todėl anksčiau ar vėliau, Lyderis, kuris nori Laisvės, prieina prie išvados įsivesti tvarką ir struktūrą į savo gyvenimą, eliminuodamas chaosą tiek, kiek jis gali. Pastebėjau, kad kai įvedu tvarką ir struktūrą, darbai tarsi „atsiriša“ ir pradeda judėti į priekį, gyvenimas tarsi nebestabdo, nes esu pasiruošęs savo tikslui. Dažnai prisimenu senovės kinų samprotavimą apie medį, kuris auga ant skardžio. Toks medis turi išskirtinį gyvenimą ir nuostabų vaizdą, tačiau jeigu nori išlikti, jis turi turėti stipresnes šaknis nei augant įprastoje vietoje.

Prieš gelbėdamas pasaulį susitvarkyk namus.

Kaip gali žmogus įvesti tvarką visuomenėje, jeigu nesugeba įsivesti tvarkos savo namuose, santykiuose su artimaisiais ir savo versle? Atsakymas labai paprastas – tai neįmanoma. Garsi Enšteino frazė: „sąmonė, kuri sukūrė problemą, negali jos išspręsti“. Toks žmogus, nors turėdamas gerus norus, visuomenėje įveda tik dar daugiau chaoso. Rezultatai su laiku tai parodo, būna daug blogiau po tokio žmogaus žygdarbių nei tada, jeigu jis išvis nieko nedarytų. Žmogus yra unikalus sutvėrimas gamtoje, jis vienintelis gali džiaugsmingai daryti tai, kas jį žudo. Nerodau pirštais, prisimenu save, kai mano asmeniniame gyvenime vyravo chaosas, nežinau kodėl, bet aš labai norėjau tvarką įvesti visur kitur. Manau dėl to, kad kai bandai tvarką įvesti savo gyvenime, iškart gauni atkirtį ar sunkumą, su kuriuo reikia padirbėti. O kai tvarką įvedinėji visuomenėje, atkirtį gauni gerokai vėliau ir klaidingai įsivaizduoji, kad vyksta progresas. Deja ,yra taip, kad kai žmogus vos suduria galą su galu, jis aiškina visiems, kaip elgtis su pinigais. Kai žmogus tris kartus išsiskiria, jis aiškina visiems apie santykius, apie tai, kokie yra vyrai ar moterys.

Su chaosu nėra nesusitvarkoma ir jis visuomenėje auga ir klesti, ir galiausiai jį ignoruojant, chaosas perauga į labai skaudžius įvykius. Taigi ką daryti? Fokusuotis į savo įtakos ratą. Dažniausiai tai reiškia daryti kuo mažiau. Kuo mažiau kalbėti, kuo mažiau daryti, o visą tą energiją skirti chaoso eliminavimui savo gyvenime ar įtakos rate. Daryti tai, ką gali (įtakos ratas), o kur tavo galimybės baigiasi, pripažinti tai, žinoti savo vietą, ir mažiau daryti ar kalbėti, o būti su pagarba, nuolankumu ir kuklumu. Plačioje visuomenėje, deja, viskas atvirkščiai. Visi viską žino visomis temomis ir kuklumu ar nuolankumu nepasižymi, bet ar norėtumėte apsikeisti su tokių, „viską žinančių“, gyvenimais? Pagal statistiką, didžioji dalis žmonių uždirba vos tiek, kad išgyventų ir didžiąją laiko dalį daro tai, ko nemėgsta. Todėl labai logiška elgtis atvirkščiai nei dauguma, jeigu turi savo tikslus. Remiantis savo asmeniniu gyvenimu ir padarytomis klaidomis patariu – pirma įveskite tvarką savo gyvenime, tada, ir tik tada, komentuokite ar darykite kažką visuomenės labui. Kitaip pasaulyje auginsite tai, ko patys norite atsikratyti. Visas gyvenimas tampa klampiu chaosu, kur ką darote, nieks nesuveikia ir jame nėra nei aiškumo, nei pastovumo. O kai susitvarkysite savo gyvenimą, labai tikėtina, pamatysite, ką galite padaryti ir visuomenės labui.

Kaip eliminuoti chaosą savo gyvenime? Kaip įsivesti tvarką ar struktūrą, kad turėtumėte Laisvę?

Asmeniškai išskaidžiau savo gyvenimą į keturias sritis, kad lengviau būtų sekti progresą. Tai protas (mintys ir įsitikinimai), kūnas, aplinka/santykiai ir verslas.

Protas, mintys ir įsitikinimai

Svarbu susitvarkyti savo pasaulėžiūrą, tikslus ir vertybes, kad nebūtų prieštaravimų. Rekomenduoju naudoti paprastas priemones – tai popierius ir tušinukas. Rašant protas veikia kitaip nei spausdinant kompiuteriu. Be to, prieš rašydami mes paprastai labiau apgalvojame žodžius. Kokios mano vertybės? Kuo aš tikiu apie save ir pasaulį? Koks mano didysis tikslas? Koks mano sekantis tikslas? Kodėl aš noriu to, ko noriu? Ką tai duos man ir mano artimiesiems? Koks yra mano požiūris į žmones, turinčius tai, ko noriu aš? Kaip atrodys mano gyvenimas, kai aš gausiu tai, ko noriu? Ar aš save myliu ir sau leidžiu gyventi geriau? Ir pan. Kuo giliau analizuosiu save, savo vertybes, gyvenimo misiją ir viziją, motyvus, tuo geriau save suprasiu. Tikėtina, kaip ir aš, Jūs pastebėsite savyje dalykų, kurie vienas kitam prieštarauja. Juos reikia pakoreguoti taip, kad nebūtų stabdžių. Kai vieną dieną noriu vieno, kitą dieną noriu priešingo – nėra pastovumo. Nėra pastovumo, nėra ir progreso. Rekomenduoju savęs analizę daryti kasdien, užduokite sau gilius klausimus: „kodėl, iš tiesų, aš padariau tai, ką padariau šiandien?“.
Save giliau pažinti ir suprasti užtruks laiko, bet Jūs greičiau nueisite link savo tikslo supratę save geriau ir, žinoma, suprasite geriau ir kitus žmones. Čia yra viena taisyklė – visiškas atvirumas. Kuo labiau maskuosite savo ydas ir kartosite sau „viskas čia gerai“, tuo mažiau aiškumo ir įtakos turėsite. Kitas patarimas – teisingai išsirinkite su kuo lyginatės. Kaip šachmatuose, Jūsų lygis priklauso nuo to, su kokiu priešininku žaidžiate. Jeigu lyginsitės su savo aplinkiniais, Jums atrodys, kad esate labai stipriai pažengęs į priekį, bet jeigu lyginsitės su pasauliniais lyderiais Jūsų srityje, matysite, kad esate dar nevykėlis. Geriausia nuolatos stebėti geriausius Jūsų srities specialistus, o lygintis su pačiu savimi. Koks aš buvau prieš mėnesį, prieš metus, prieš 5 metus ir t.t. Tada turėsite kryptį ir aiškų suvokimą, ar einate ta kryptimi. Detaliau apie tai pirmuosiuose straipsniuose.

Kūnas

Jeigu sugebėsite eliminuoti chaosą ir perimti savo kūno kontrolę, sugebėsite tai padaryti ir materialiame pasaulyje. „Sveikame kūne – sveika siela.“ Pradžiai skirkite laiko suprasti, ko reikia Jūsų kūnui. Koks maistas yra tinkamas ir reikalingas žmogui ir kas yra nuodai? Turiu keletos metų patirtį maisto papildų kompanijoje ir iš garsių JAV gydytojų ir mokslininkų žinau, kad dažniausiai žmogaus organizmui trūksta būtinųjų medžiagų, vitaminų ir mikroelementų. Skirtumas tarp to, kai mes duodame savo kūnui viską, ko reikia, ir, kaip pavyzdžiui, vitamino D trūkumas (80-90% lietuvių) yra didžiulis. Miegas, energija, imunitetas, ligų prevencija ir t.t. Tai teisingas maistas ir maisto papildai. Mažai kam žinomas faktas ir vienintelis moksliniais tyrimais įrodytas ilgaamžiškumo ir jaunystės šaltinis yra mažesnis kalorijų suvartojimas. Paprastai kalbant, valgykite mažiau, būsite sveikesni ir gyvensite ilgiau. Verta apie tai paieškoti informacijos, tyrimų rezultatai tokie įspūdingi, kad labai keista, kaip mažai apie tai kalbama. Nepamirškite vandens, kuo daugiau vandens, tuo skystesnis kraujas ir geresnė medžiagų apykaita, širdis Jums padėkos. Ir paskutinis svarbus dalykas – reguliarus sportas. Negaliu to nepasakyti, kaip stipriai pasikeitė gyvenimo kokybė ir laimės jausmas, kai pradėjau reguliariai sportuoti. Nėra klausimo, ar tuos dalykus daryti reikia, ar ne. Mano manymu, tai akivaizdu. Tikrasis klausimas, kaip pakeisti įpročius?

Pasidalinsiu savo išmoktu metodu, sportą naudojant kaip pavyzdį. Kaip man pavyko po 10 metų nesportavimo ir maitinimosi nesveiku maistu numesti 20 kilogramų sąlyginai greitai? Pirma vieta, kur vyksta pokyčiai, nėra sporto klubas – tai mūsų mintys, o tiksliau meilė sau. Viskas vėl apie tą patį, visi keliai veda į Romą. Ar mes tikrai save mylime ir norime būti sveiki, gražūs ir gyventi ilgai? Žinau savo ir aplinkinių žmonių pavyzdžiu, kad nėra taip paprasta, kaip atrodo. Vaikystėje patirtos traumos, įskaudinti žmonės, padarytos klaidos ir pyktis kitiems mums turi nematomą pasąmoninę įtaką. Mes sau kenkiame, nes kažkur giliai savęs nemylime ar pykstame ant savęs ir / ar kitų. Pokyčio pradžia – tai pamatyti. Naudoju, kaip jau rašiau, popierių, tušinuką ir atvirumą. Kodėl aš savęs nemyliu? Kodėl pykstu ant savęs? Kodėl pykstu ant kitų žmonių? Kokį pirmą atsiminimą galiu atrasti, kada savęs nemylėjau?. Kai identifikuosite tiksliai, sekantis žingsnis – atsiprašyti ar ištaisyti klaidas, atleisti kitiems ir sau bei vėl save pamilti, norėti gyventi ilgai ir sveikai. Jeigu Jums reikia sąlygų, kad save mylėtumėte, nubrėžkite tas sąlygas ar taisykles. „Aš save myliu dabar, jeigu niekada daugiau nedarysiu … .“ Tegul būna taip, jeigu taip Jums reikia, nubrėžkite ribas, ko nedaryti, kad save iš tiesų galėtumėme pamilti. Arba ką reikia daryti. Tik, svarbu, nubrėžkite tokias ribas, kurių tikrai sugebėsite laikytis. O jeigu paslysite, sugalvokite sau „bausmę“, jeigu to reikia. Bet kartoju – taisyklės turi būti tokios, kad pergalė būtų įmanoma ir nesudėtinga. Pradžioje, galbūt kaip ir man, Jums bus sunku. Kartokite, kad mylite save, esate gražūs, nuostabūs ir reikalingi aplinkiniams žmonėms. Kartokite kas rytą, kai žiūrite į veidrodį, kartokite tai, kai einate miegoti. Po tūkstančių kartų Jūsų pasąmonė tuo patikės ir tada nereikės nieko per prievartą daryti. Jūs naujų, gerų įpročių norėsite natūraliai, visa širdimi. Ir dar – tai bus Jums labai malonu!

Kai susitvarkome galvą, pokyčių paslaptis ne kiekis, o reguliarumas. Grįžkime prie sporto pavyzdžio. Man pavyko pakeisti šį įprotį (nuoširdžiai noriu sportuoti visą likusį gyvenimą, kaip tai dabar man svarbu) tik taip – daryti mažiau, bet reguliariai. Pirma, turi būti struktūra: trys ar dvi (jūsų pasirinkimas) dienos sportui per savaitę – privaloma. Tai riba, kurios negaliu peržengti. Toliau, ką darote sporto metu, jau keičiasi. Pradėkite nuo to, ką galite padaryti labai nesudėtingai, kad kitą dieną neskaudėtų ir turėtumėte po sporto jėgų. Aš pradėjau nuo 10 atsispaudimų, minutės laiko lentos pratimo ir 2 kilometrų greito ėjimo ant takelio. Pradėkite nuo mažiau, jeigu tai atrodo Jums sudėtinga. Svarbu struktūra ir jos laikymasis ar reguliarumas, o ne kiekis. Galite internete rasti pratimų net jeigu turite ligą ar nevaldote kojų. Yra puikių sporto programų tiems, kurie net negali išlipti iš lovos. Primenu, Jūs laimite, jeigu padarote, o ne padarote milžinišką kiekį. Pastovumas visada nugali, lašas po lašo, kaip sakoma. Kas atsitiks su laiku? Jūs vis didinsite apkrovą, nes po keletos kartų tai daryti bus per daug lengva. Ir didinkite po truputį, po 10 sekundžių ar kelis šimtus papildomų metrų kas mėnesį ar kelias savaites. Jeigu persitempėte, skauda ir nemalonu, kitą kartą darykite mažiau. Su pagarba savo kūnui. Jūs pamatysite, kas atsitiks po metų. Man dabar atrodo labai juokingai tie 10 atsispaudimų, bet lyginkitės tik su savimi. Taip ilgainiui Jūs perimsite kontrolę ir tvarką Jūsų kūne. Ir, tikiu, labai nustebsite, kokį didžiulį poveikį Jūsų energija ir geresnė būsena turės versle, santykiuose ir visame gyvenime. Ir tai nėra laikini pokyčiai, šie sprendimai (struktūra) turi būti visam gyvenimui, todėl nepersitempkite, nes svarbu nemesti, o rezultatai ateis savo laiku.

Aplinka ir santykiai

Pradėkime nuo aplinkos – tai vietos, kur leidžiate daugiausiai savo laiko. Jūsų namai, ofisas, automobilis ir pan. Kuo didesnė tvarka bus Jūsų aplinkoje, tuo didesnė tvarka bus Jūsų galvoje. Kiekvienas daiktas namuose ar ofise turi būti stipriai apgalvotas ir natūraliai daiktų bus mažiau. Nieko nereikalingo ir nieko pigaus ar tiksliau prastos kokybės. Kiekvienas daiktas turi turėti savo funkciją, praktinę ar dvasinę (psichologinę) ir vietą (savo namus). Jūs niekada neturite galvoti kur tas, kur anas. Tai chaosas. Pažįstu kelis tokius specialistus, kurie ilgiau ieško įrankių nei dirba. Susitvarkius mintis ir įsitikinimus, man bent jau, aplinka susitvarkė nesudėtingai, kitaip tariant, aš pats pradėjau norėti tvarkingos aplinkos. Tvarkyti pradėkite ne nuo paviršiaus, o nuo labiausiai netvarkingos vietos namuose ar ofise. Tai dažniausiai bus spinta ar sandėliukas. Ta vieta, kurioje visi mūsų „skeletai“, tik ne perkeltine, o tiesiogine prasme. Tai didelis darbas ir nenorėkite sutvarkyti visko iškart. Primenu, taisyklės turi būti tokios, kad pergalė būtų lengvai pasiekiama. Susitvarkyti šiandien tik vieną sandėliuko dalį ir suplanuoti dieną, kai tvarkysiu sekančią dalį. Taip pat turime įsivesti sistemą, kada tvarkomės ir kaip elgiamės buityje, kad tvarką palaikytume. Taip po truputį tvarkysis „skeletai“, o po jų sutvarkyti visa kita bus paprasta. Galų gale liks tik priežiūros sistema, kuri atims labai nedaug laiko ir bus maloni. Vėlgi, tai Jūsų kontrolė, tvarka, struktūra. Dar noriu pakartoti – sunku žodžiais pasakyti, koks didžiulis yra skirtumas mano būsenoje, kada visur, kur esu dažniausiai, vyrauja tvarka ir organizuotumas. Nėra chaoso išorėje – nėra chaoso viduje ir prasideda tikroji Kūryba.

Santykiai – tai praktiškai neišsemiama tema. Čia neįsiplėsiu, bet jeigu tame matysite prasmę, apie tai rekomenduočiau pagalvoti labai ilgai. Yra labai daug gerų autorių ir knygų apie santykius. Pirma ir svarbiausia – tai mūsų santykiai su tėvais ir seneliais. Nesvarbu, gyvi jie ar mirę, nesvarbu, bendraujate dažnai, ar nežinote savo tikrųjų tėvų. Esmė – Jūsų požiūris į Jūsų tėvus. Mieli skaitytojai, nuoširdžiai tikiu tuo, kad jeigu pas mus bus kažkoks kitas jausmas be padėkos ir meilės savo tėvams, visos durys gyvenime mums bus uždarytos. Čia net ne apie santykius, o apie mūsų požiūri į tėvus ir senelius. Jeigu turite kažkokių nuoskaudų, nepasitenkinimo ar pan. – čia ir dabar mintyse atsiprašykite savo tėvų, nuoširdžiausiai ir atvirai apgailestaujant dėl to. Tai didžiulė klaida, kurios lyderis negali sau leisti. Kartoju – laimingo gyvenimo mes neturėsime, kol nesutvarkysime požiūrio į savo tėvus ir giminę. Jeigu yra labai skaudžių dalykų, tapkite tas, kuris pakeitė giminės liniją ir sustabdė giminės traumų perdavimą savo vaikams. Jeigu to nepadarysite, Jūs Lyderiu niekada nebūsite, būsite, geriausiu atveju, darbų vadovas. Todėl dar kartą kartoju, tėvams ir seneliams turi būti besąlyginė meilė ir padėka. Nieko kito. Be jų Jūsų čia nebūtų.

Santykiai su antrąja puse, vaikais, draugais ir kolegomis. Kaip jau rašiau pirmajame straipsnyje, meilė visada turi būti prioritetų viršuje, o tiesa – tai jos dešinioji ranka. Mylėdami žmones Jūs mylėsite save ir turėsite sėkmingesnį gyvenimą. Čia turiu labai paprastą patarimą – susitvarkykite pirma patys, o tik tada mąstykite apie permainas ar skyrybas. Tikrieji santykiai su antrąja puse prasideda po keletos metų, kai gyvename jau ne tik iš hormonų ar aistros. Antroji pusė mums atlieka veidrodžio funkciją, mes matome savo ydas. Jeigu mums kažkas nepatinka ar erzina žmona / vyras, visų pirma paklauskite, kokią mano asmeninę savybę tai man atspindi. Su atvirumu ir repeticija Jūs rasite atsakymus, beliks tik tai, kas priklauso nuo mūsų – pataisyti savo asmeninę ydą. Po padarytų permainų yra didelė tikimybė, kad šeimos problema nebeegzistuos, o jeigu neįvyks kažkokių drastiškų pokyčių, tai mūsų daugiau nebeerzins. Mes su žmona sutarėme savo ribą, skyrybos – tai ne išeitis. Ir savo patirtimi žinau, kad tai įmanoma. Su teisingu požiūriu, ieškant sprendimų savyje. Tai pat ir su visais kitais – pirma padarykite pokytį savyje. Jeigu problema neišnyksta, tik tada keiskite draugus ar partnerius. Atsiminkite, kad tai, kas Jus erzina, tai Jus ir valdo. O Jūsų reakcija priklauso nuo Jūsų. Mus aplinkiniai dažnai priverčia pamatyti tas savo savybes, kurias norime paslėpti ir nuo jų bėgame. Nekaltinkite kitų žmonių dėl to, kad neišdrįstate savyje kažko pamatyti. Kai pamatysite, kai pakeisite viduje, problema išorėje dings be didelių Jūsų pastangų arba Jūsų nebeerzins. Kaip danguje, taip ir žemėje, kaip viduje, taip ir išorėje. Ir santykiuose nepamirškite švelnumo, viską darykite švelniai. Visada prisiminkite – tai žmonės, ne daiktai. Labai svarbu suprasti, kad visi žmonės vienodi, nėra nei rasių, nei politinių ar seksualinių pažiūrų – visa tai yra iliuzija, antraeiliai dalykai. Vienintelis tikras dalykas yra tas, kad visi mes esame tokie patys žmonės. Galite įžeisti idėją, bet niekada, kartoju, niekada neįžeiskite pačio žmogaus. Jokiais atvejais, tai turėtų būti Jūsų riba. Būsite švelnūs su žmonėmis – gyvenimas bus švelnus su Jumis. O tiems, kas nori dominuoti ir žeminti, pagalvokite, kas žemina ar dominuoja Jus? Išsprendę tai, nebekils ir tokių polinkių. Dažnu atveju atseksite įvykius iš vaikystės, kai nieko negalėjote padaryti. Bet dabar jau nesate vaikai ir turite visas galimybes gyventi taip, kaip norite. Labai abejoju, kad iš tiesų norite būti žeminami ir jausti gėdą, todėl ir kitų nežeminkite.

Kaip įvesti tvarką ar struktūrą savo versle ar veikloje?

Jūsų verslas ar veikla turi turėti aiškias vertybes ir aiškią misiją, kitais žodžiais tariant, savo garbės kodeksą. Nesvarb,u ar versle Jūs vieni, ar kartu yra tūkstantis žmonių. Jeigu tai aprašysite ir įvesite iš karto, bus labai paprasta. Jeigu to nepadarėte, įvesti ir iškomunikuoti (gauti sutikimą) bus sunkiau, bet tai įmanoma ir, mano suvokimu, būtina. Kiekvienas komandos narys turi žinoti, kur mes visi einame, koks jo darbas ar pozicija, kokios yra komandos vertybės ir kas toleruojama, o kas ne. Kaip lyderis, įvedant ar atnaujinant savo verslo garbės kodeksą turite patys tuo šventai tikėti. Atsiminkite – netikėsite ir nesivadovausite Jūs, netikės ir kiti žmonės. Kad ir ką mes sakome, neverbaliai mes visada ištransliuojame tai, ką iš tiesų galvojame. Mes jaučiame, kai žmonės kalba tai, kuo patys netiki instinktyviai. Turėkite tokias vertybes ir misiją, kuriomis patys tikite ir tuo vadovaujatės. Koreguokite, jeigu negalite šventai patikėti ir pagal tai gyventi. Tai yra kiekvieno verslo Širdis ar Esmė, kuri vėliau sukuria visa kita. Kitas dalykas yra komunikacija. Skirkite tam tiek laiko ir dėmesio, kiek reikės, bet kiekvienas komandos narys turi tai aiškiai žinoti – garbės kodeksą ir aiškias pasėkmes, jeigu jo nesilaikys. Dažniausiai, dirbant su žmonėmis, atsiras maištininkų tvarkai. Turiu Jums patarimą kaip elgtis su jais. Supraskite, tai ne priešai tvarkai ir struktūrai, o geriausi draugai. Nors jie ir įneša šiek tiek chaoso, bet jie yra Jūsų ir komandos atspindys. Pastebite maištą – neskubėkite veikti, pirma apmąstykite viską gerai. Ką aš galiu padaryti geriau? Kur trūksta aiškumo? Gal kažkokiu punktu aš pats netikiu? Kaip galėčiau iškomunikuoti geriau? Ir pan. Juk tik tie, kuriuos mes vadiname gerais draugais, mums pasako tiesą apie mus ir mūsų ydas. Jeigu esate Lyderis, tiesą apie save išgirsite tik iš maištininkų. Todėl niekada neskubėkite jų atleisti, visų pirma padėkokite, tada apmąstykite viską labai gerai. Ir jeigu padarėte viską, kas Jūsų galioje, skyrėte tam laiko, išgryninote dar kartą verslo garbės kodeksą ir jo komunikaciją, bet problema vis tiek nesitaiso, tada, ir tik tada, be pykčio ir su padėka bei pagarba atsisveikinkite su maištininku paaiškinant savo sprendimą. Jis savo darbą padarė, Jūs viską pataisėte, jeigu toliau Jums jau maištininko pozicijos nebereikia, jis gali eiti kitur. Bet aš asmeniškai visada pasilieku maištininkus, jie geriausi mano mokytojai, šiek tiek chaoso iš jų pusės yra naudinga lyderiui ir komandai. Žinoma, jeigu jie neperžengia aiškiai nustatytų ribų.

Kas atsitiks, jeigu įgyvendinsite visus punktus? Mano asmeninė patirtis yra tokia, kad aš savęs neatpažįstu nuo to, kas buvau vos prieš kelis metus. Eliminuojant chaosą iš savo gyvenimo, pasikeitimas toks didžiulis, kad Jums Jūsų praeities „aš“ atrodys kaip visiškai kitas žmogus. Nepadarysite visko tobulai ir iš karto, bet kuo daugiau padarysime, tuo labiau būsime pasiruošę turėti daugiau laisvės, o su ja ir laimės. Ir gyvenimas, užuot mus stabdęs, veiks mūsų labui, nes būsime pasiruošę. Rūpestingas tėvas nori, kad mes vairuotumėme, tik pirma reikia išsilaikyti egzaminus teisėms gauti. Nėra universalios, valstybinės sistemos, kaip eliminuoti chaosą iš savo gyvenimo, tai kiekvieno mūsų asmeninis darbas. Ir pažymėjimą apie baigtą darbą galime duoti tik patys sau. Vienas prirašytas sąsiuvinis, kuriame bus nauja Jūsų gyvenimo struktūra, gali pakeisti ne tik visą Jūsų, bet ir Jūsų vaikų ir aplinkinių gyvenimą.

Palaikykite švarką / tvarką, turėkite tvarkos palaikymo sistemą ir neleiskite niekam Jus nuo to atitraukti. Visada skirkite tam dalį savo dėmesio, atminkite – chaosas visada laukia už kampo ir yra pasiruošęs pulti, jeigu paliksite jam vietą. Kai įvesite tvarką savo gyvenime, natūraliai užduosite sau klausimus, kaip padėti visuomenei. Ir Jūs reikalingi visuomenei, Jūs turite kažką tokio, ko neturi niekas kitas. Pasaulis bus geresnis, jeigu susitvarkysite savo gyvenimą ir padėsite kitiems, tikrai tuo tikiu. Kiekvienas žmogus turi savo asmeninį talentą, dovaną visai žmonijai. Tik labai gaila, kad didžioji dauguma mūsų taip to ir neatranda savyje. Kuo daugiau iš tiesų padėsite visuomenei, tuo daugiau iš tiesų laimės ir meilės turėsite patys. Kuo didesnis darbas, tuo daugiau laimės Jūsų šeimoje ir meilės sau. Tik neskubėkite! Net tada, kai visiškai eliminuosite chaosą savo gyvenime! Tai labai svarbu, eikite tik tiek, kiek gyvenimas Jums leidžia ir neskubinkite proceso, nes kitaip viską sugriausite. Atsiminkite, Jūs labai daug ko nežinote. Eikite kaip lapė per ploną ledą – atsargiai, švelniai ir kryptingai.