Kokius pinigų valdymo modelius išskirtumėte? Kokio modelio / modelių dažniausiai laikosi Lietuvos gyventojai tvarkydami savo asmeninius finansus?

Populiariausias ir labiausiai rekomenduojamas naudoti pinigų valdymo modelis yra išskiriant išlaidas į tris pagrindines dalis:

  1. Būtinosios išlaidos, tokios kaip maistas, mokesčiai, transportas ir t. t. 
  2. Malonumai: kelionės, prabangos prekės, restoranai ir kt.
  3. Investicijos, santaupos: pinigai ateičiai, pensijai. Vaikų išsilavinimui. Pinigai, kuriuos galima lengvai paimti, netekus pajamų. Investicijos pinigai, kurie uždirba pinigus.

Procentinės dalys, žinoma, skiriasi priklausomai nuo žmogaus pajamų ir poreikių. Dažniausiai patariama 50 proc./30 proc./20 proc.

Per paskutiniuosius 10 ar 15 metų Lietuvoje ženkliai pasikeitė žmonių požiūris į pinigų valdymą. Galima sakyti, atsirado ar išpopuliarėjo trečioji dalis. Anksčiau santaupas kaupė mažesnioji visuomenės dalis, o investavo dar rečiau (dažniausiai tik į nekilnojamąjį turtą ar žemę). Dabar dauguma žmonių be atsidėtų pinigų indėlyje turi ir kaupiamojo gyvybės draudimo sutartį arba papildomai kaupia pensijai, vaikų išsilavinimui ir pan. Jau pastebima, kad ir kai kurie darbdaviai dalį atlyginimo darbuotojams skiria kaip įmoką jų ateičiai. Pas mus tai dar pakankamai nauja, nors, pavyzdžiui, JAV tai savaime suprantamas ir dažnas dalykas. 

Kokias pagrindines gyventojų su pinigais daromas klaidas ar įpročius Jūs išskirtumėte?

Tai labai svarbus klausimas, į kurį norėčiau atsakyti kiek įmanoma paprasčiau ir aiškiau. Dirbant finansų konsultanto darbą jau kelis dešimtmečius, mūsų komandos manymu, pagrindinė klaida yra ta, kad mes per daug išleidžiame ir per mažai kaupiame ar investuojame. Labai rekomenduojame visiems, nepriklausomai kokį kaupimo būdą žmonės pasirinks, dalį pajamų skirti ateičiai ar santaupoms ir investicijoms. Ugdykite įprotį atsidėti dalį pinigų sau prieš kitas išlaidas. Kai kurie žinomi finansų mokytojai ar investuotojai tai vadina pirmiausiai susimokėk sau“.  Šis principas aktualus visiems, net ir uždirbantiems minimalų atlyginimą. Jeigu žmogus šiandien negali skirti ženklios sumos, tegul atsideda bent simbolinę sumą. Mažai uždirbantiems banke galima atsidaryti papildomą sąskaitą nemokamai ir ten iškart po atlygino pervesti numatytą dalį pinigų. Kodėl tai taip svarbu? Tai ne tik suteiks ramybės ir pasitenkinimo jausmą ar galbūt sutaupys lizingo palūkanas, kurių nereikės mokėti ateityje ar kt., bet ir leis žmogui atsakingai kontroliuoti finansus, prisiimant atsakomybę už savo gyvenimą. Tai raktas į sėkmę. Į tokį gyvenimą, kokio norite. Šis įprotis, net jei šiuo metu ir simbolinis, duos Jums didžiulę naudą ateityje. 

Kai kurie žmonės laimę sieja su pinigais. Kitaip tariant, laikosi nuomonės, kad turtingas žmogus yra laimingas žmogus. Kaip vertinate tokį požiūrį?

Iš dalies sutinku. Laimę ir pinigus matau kaip dvi tos pačios monetos puses. Iš vienos pusės žinau, kad labai sunku būti iš tiesų laimingam, kai trūksta pinigų būtinosioms išlaidoms, tačiau taip pat žinau, kad, turint daugiau pinigų, visiškos laimės tai nesuteikia. Mes tarsi sakome, kad būsime laimingi gavę, o, kai gauname, suprantame, jog dar kažko trūksta. Sunkiai dirbančio darbininko apetitas geras, bet maistas prastas, o sėkmingas versininkas gali sau leisti prabangų maistą, tačiau neturi tokio gero apetito (pasimėgavimo) kaip jo darbuotojas. Asmeniniame gyvenime šią dilemą sprendžiu ieškodama balanso tarp materijos (pinigų) ir širdies ar Sielos. Man tai reiškia siekį uždirbti daugiau ir įgyvendinti savo norus ar svajones, nors suprantu, kad tai dar ne viskas. Žmogui, kad jis būtų laimingas, reikia ne tik norėti, svajoti, bet ir duoti ar kurti. Laimę man suteikia darni šeima, draugai ir verslas kaip kūryba, kurio misija laimingi darbuotojai, partneriai ir klientai. Kitam tai kiti dalykai, tačiau gyvenimo misija ar kūryba būtinos laimei. Vieni pinigai laimės nesuteiks, tačiau, ignoruodami pinigus, laimingi taip pat  netapsime.

Koks požiūris į pinigus, Jūsų akimis, yra sveikas? Kokiu reikėtų vadovautis?  

Pirma, visada reikia turėti materialų norą, svajonę ir siekti gyventi geriau. Antra, svarbu žiūrėti į pinigus su pagarba, kitaip tariant, turėti aiškų finansinį planą. Vidutines pajamas ir išlaidas turinčiam žmogui rekomenduojama formulė 50 proc./30 proc./20 proc. Ir trečia, turėkite savo  gyvenimo misiją ar tikslą ir kurkite. Paprastai kalbant, duokite kažką gero visuomenei. Tada mėgausitės ir geru maistu, ir apetito nestigs, ką ir galima pavadinti laime ar sėkme.

Renata Medvedeva, „iFuture INVESTMENTS“ vadovė