Skaitykite:

Norintiems dirbti savarankiškai yra du būdai legalizuoti savo veiklą: išsiimti individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą. Vis tik ne visi aiškiai supranta, kuo skiriasi šios dvi formos, kaip jas reikia tvarkyti ir kurią vertėtų pasirinkti.

Specialistai įvertino pagrindinius individualios veiklos pagal pažymą ir su verslo liudijimu skirtumus, terminus, veikimo tvarką ir nurodė, kokiais atvejais geriau rinktis vieną arba kitą. Taip pat nurodė, kokius mokesčius kiekvienai veiklai atskirai reikia mokėti, nuo ko priklauso jų dydis ir kokios yra išimtys. Pašnekovų pateikti skaičiavimai parodė, kaip skiriasi mokesčių ir gaunamų pajamų santykis lyginant darbo santykius, individualios veiklos pažymą ir verslo liudijimą.
Svarbu ir tai, kad dirbant individualiai yra sunkiau gauti paskolą, tačiau yra taikomos įvairios lengvatos. Be to, turint verslo liudijimą negalima pretenduoti į ligos, vaiko priežiūros ar tėvystės išmokas.

Kuo skiriasi individuali veikla pagal pažymą ir su verslo liudijimu?

„iFuture Investments“ finansų konsultantų grupės vadovės Viktorijos Kašalynaitės aiškinimu, verslo liudijimas – tai pigiausia veiklos legalizavimo forma, tačiau yra ribotas veiklų sąrašas, kurias taip galima legalizuoti. Verslo liudijimo laikotarpį galima pasirinkti nuo 1 dienos iki 1 kalendorinių metų pabaigos. Pašnekovė pažymi, kad 1 diena dažniausiai leidžiama tik prekybos veiklai, visoms kitoms veikloms trumpiausias išperkamas laikotarpis yra 5 dienos, bet gali būti išimčių. Pasibaigus išpirktų dienų skaičiui verslo liudijimą reikia atnaujinti. Be to, su verslo liudijimu mokesčiai mokami nuo pasirinktų dienų skaičiaus ir nuo minimalios algos, o ne nuo gaunamų pajamų. „Verta pastebėti, kad su verslo liudijimu galime per metus uždirbti iki 45 tūkst. eurų pajamų iš fizinių asmenų ir jos papildomai nebus apmokestinamos – tik pagal mūsų pasirinktą dienų skaičių. Tačiau, jeigu dirbama su juridiniais asmenimis, pajamos per metus negali viršyti 4,5 tūkst. eurų. Taip pat galime įtraukti tik vieną iš šių fizinių asmenų į savo veiklą: sutuoktinį, tėvą, motiną, vaiką nuo 14 metų, globėją“, – įžvalgomis dalinosi V. Kašalynaitė.

Anot pašnekovės, individuali veikla pagal pažymą – lankstesnė veiklos legalizavimo forma, kuriai nereikia nurodyti konkretaus dienų skaičiaus, taip pat šią veiklą vykdome tol, kol patys nenusprendžiame nutraukti – jos atnaujinti nereikia. Mokesčiai mokami pagal tai, kiek gaunama pajamų iš klientų. Nesvarbu, ar pajamos gaunamos iš juridinių, ar fizinių asmenų. Galime samdyti darbuotojus, nurašyti išlaidas, įsitraukti ilgalaikį turtą, kuris sumažina mūsų mokamus mokesčius ir apmokestinamąsias pajamas. V. Kašalynaitė pridūrė, kad dirbant su verslo liudijimu mums priklausys tik viena socialinė garantija – kaupsis pensijos stažas, kuris bus skaičiuojamas pagal išdirbtų dienų skaičių. T. y. reikia dirbti visą mėnesį, kad užsiskaitytų vieno mėnesio darbo stažas. O dirbant su individualios veiklos pažyma turime sumokėti mokesčius nuo 12 minimaliųjų mėnesinių algų (MMA), kad būtų sukauptas 1 metų darbo stažas.

Mokesčiai turint verslo liudijimą

„iFuture Investments“ atstovė įvardija, kad verslo liudijimo mokesčiai mokami nuo MMA pagal pasirinktą dienų skaičių: Valstybinis socialinis draudimas (VSD) – 8,72 proc. nekaupiant II pakopoje; 11,72 proc. – kaupiant II pakopoje. Privalomasis sveikatos draudimas (PSD) – mokamas skirtingai pagal tai, ar žmogus papildomai draustas, ar ne. Jeigu papildomai draustas (studijuoja dieninėse studijose, dirba pagal darbo sutartį, augina 1 vaiką iki 8 metų, 2 vaikus iki kol vyriausiajam sueis 18 metų ir t.t.), jis mokės tik už tas dienas, kuriomis dirba. Jeigu asmuo papildomai draustas, kiekvieną mėnesį privalomai mokės po 58,63 euro, nesvarbu, kiek dienų dirbs. Gyventojų pajamų mokestis (GPM) – jį nustato savivaldybės pagal kiekvieną veiklą ir veiklos vykdymo vietą, jis būna fiksuotas. VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis atkreipia dėmesį, kad veiklai su verslo liudijimu galioja tam tikri apribojimai ne tik gautoms pajamoms (pvz., viršijus 45 tūkst. eurų pelną per metus, jis apmokestinamas papildomai), bet ir veiklos vykdymui. 
Pavyzdžiui, su verslo liudijimu veiklai „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma“ galima nuomoti tik gyvenamosios paskirties nekilnojamąjį turtą; pagal prekybinius verslo liudijimus galima veikla ne patalpose (išskyrus prekybą gėlėmis, knygomis, spaudos leidiniais ir prekybą patalpose, esančiose turgavietės teritorijoje) ir kiti apribojimai prekybai transporto priemonėmis bei internetu.
Apribojimus viršijančios arba nesilaikant nustatytų ribojimų gautos pajamos yra apmokestinamos kaip pajamos, gautos iš  individualios veiklos pagal pažymą.

Mokesčiai su individualios veiklos pažyma

Anot V. Kašalynaitės, individualios veiklos pagal pažymą mokesčiai mokami nuo apmokestinamųjų pajamų (pajamos – išlaidos = apmokestinamosios pajamos). Išlaidas galima pasirinkti: faktines (išlaidos susijusios su veikla – čekiai, sąskaitos faktūros); –30 proc. (nereikalingi išlaidų dokumentai). Mokami mokesčiai: GPM (nuo 100 proc. apmokestinamųjų pajamų) – 5–15 proc. nuo apmokestinamųjų pajamų. Jeigu uždirbama iki 20 tūkst. eurų, mokami 5 proc.; jeigu uždirbama nuo 20 tūkst. iki 35 tūkst. eurų, proporcingai mokama 5–15 proc. Viršijus 35 tūkst. eurų – 15 proc.; VSD (nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų) – 12,52 proc. nekaupiantiems II pakopoje, 15,52 proc. – kaupiantiems II pakopoje; PSD – jei tai yra pati pirma asmens veikla ir jis yra papildomai draustas, jis yra atleistas nuo PSD mokėjimo pirmus metus. Jei vykdoma ne pirma veikla, nėra prievolės mokėti kiekvieną mėnesį – galima sumokėti tik deklaracijos laikotarpiu (6,98 proc. nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų). O jeigu asmuo nėra papildomai draustas, kiekvieną mėnesį privalo mokėti po 58,63 euro ir deklaracijos metu, pateikus pajamas, jeigu uždirbama daugiau nei 12 MMA, reikia sumokėti skirtumą.

Mokesčių ir pelno skirtumas pagal veiklos rūšį

V. Kašalynaitės skaičiavimu, jeigu klientai mums sumokėtų po 1504,10 euro, mokesčiai pagal veiklos legalizavimą būtų tokie: darbo sutartis: darbdavys nuskaitytų 524,90 euro mokesčių, grynasis pelnas būtų 979,20 euro; individualios veiklos pažyma: mokesčių – 237,1 euro, pelnas – 1267 eurai; verslo liudijimas: mokesčių – 151,88 euro, pelnas 1352,22 euro. Ji pridūrė, kad skaičiavimai pateikti nekaupiant II pakopoje, netaikant jokių lengvatų, o verslo liudijimo mokesčių ir pelno skaičiavimai nurodyti jei dirbama visas mėnesio dienas.
„Skaičiavimai gali kisti pagal pasirenkamą veiklą, pritaikytas lengvatas ir kaupimą II pakopoje.  Šiuos paskaičiavimus galima atlikti „Sodros“ skaičiuoklėje, atsakant į užduotus kontrolinius klausimus“, – papildė pašnekovė.

Dirbant individualiai sunkiau gauti paskolą

V. Kašalynaitė neslepia, kad dirbant su individualia veikla paskolą gauti yra sudėtingiau, nei dirbant su darbo sutartimi, kadangi gauname svyruojančias pajamas. Jos aiškinimu, dirbant su individualia veikla reikia turėti 2 metus deklaruotas pajamas, dažnu atveju reikia pateikti pajamų ir išlaidų žurnalą, kuris yra privalomas vykdant individualią veiklą. Jis naudojamas fiksuoti gautas pajamas. „Taip pat svarbu turėti švarią kredito istoriją, o kai kurie bankai prašo parodyti ir savo santaupas, jei perkate naują būstą, kad įsitikintų, jog turėsite finansų jam įsirengti. Dauguma dirbančių savarankiškai paskolų klausimą sprendžia per tarpininkus, kurie padeda sutvarkyti banko prašomus dokumentus“, – komentavo pašnekovė.

Lengvatos savarankiškai dirbantiems asmenims

V. Kašalynaitės teigimu, įregistravę savo pirmąją veiklą, 12 mėn. laikotarpiu galime nemokėti VSD įmokų.  Pirmosios veiklos pradžia laikoma diena, kurią po 2018 m. sausio 1 d. asmuo pirmą kartą tampa savarankiškai dirbančiu asmeniu. Taip pat taikoma ir asmenims, kurie po 2018 m. sausio 1 d. per ne mažesnį kaip dešimties metų laikotarpį nebuvo savarankiškai dirbančiais asmenimis. Ji atkreipia dėmesį, kad naudojantis VSD lengvata 12 mėn.,  socialinės garantijos nebus suteiktos. Taip pat įsigyjant verslo liudijimą kiekviena savivaldybė gali pritaikyti lengvatą (pvz., esu studentas, slaugau artimą šeimos narį – atsižvelgiama į situaciją).
Prieš išsiimant verslo liudijimą skiltyje lengvatos galima pasitikrinti, ar priklausys kuri nors nurodoma lengvata.
Ar su individualia veikla priklauso socialinės išmokos? Anot V. Kašalynaitės, dirbant su individualia veikla pagal pažymą mums priklauso ligos, vaiko priežiūros, motinystės, tėvystės išmokos. Jeigu su individualia veikla pagal pažymą VSD mokestį mokame kas mėnesį, šios išmokos mums bus paskaičiuotos kaip ir dirbant pagal darbo sutartį – ateinantį mėnesį. Jeigu mokesčius mokame deklaracijos laikotarpiu, tik deklaravus pajamas mums bus perskaičiuojamos išmokos. Pašnekovė pabrėžė, kad su verslo liudijimu nepriklauso ligos, vaiko priežiūros, tėvystės išmokos.

GPM lengvata ir kaip ją panaudoti

V. Kašalynaitė pamini, kad valstybė, skatindama gyventojus turėti papildomo kaupimo sutartis III pakopoje ir investicinį gyvybės draudimą, suteikia galimybę susigrąžinti mokamą GPM procentą nuo per metus įmokėtų įmokų. Maksimali grąžintina suma yra iki 300 eurų. „Dirbant su darbo sutartimi susigrąžiname 20 proc., dirbant su individualia veikla pagal pažymą – mūsų mokamą GPM mokestį nuo 5–15 proc. Su verslo liudijimu šia socialine garantija pasinaudoti negalime. Rekomenduojama susigrąžintą GPM mokestį investuoti į kaupiamuosius įrankius taip sukuriant didesnį sudėtinių palūkanų efektą“, – komentavo „iFuture Investments“ atstovė.

Kaip nuspręsti, kurį veiklos būdą pasirinkti verta labiau?

V. Kašalynaitės patarimu, nuspręsti, kuri individualios veiklos forma yra tinkamesnė, galima atsakant sau į šiuos klausimus: Ar mano veikla yra verslo liudijimo ar pažymos sąrašuose? Dirbsiu su fiziniais asmenimis ar su juridiniais? Ar man svarbu gauti motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros, ligos išmokas? Ar uždirbsiu daugiau nei MMA per mėnesį? Ar mano veikloje yra didelis kiekis išlaidų, kurias galiu nurašyti į išlaidas? Ar man svarbu veikloje įdarbinti kitus asmenis? „Vieno teisingo atsakymo nėra, kadangi svarbu, ką vertinsime: sumokamus mokesčius, socialinių garantijų kiekį, darbo stažo kaupimą ir t.t.“, – nurodė pašnekovė. Ji pridūrė, kad dirbant su verslo liudijimu mokesčius mokame nuo minimalios algos pagal dirbamų dienų skaičių. Tai parodo, kad, jeigu uždirbame daugiau nei minimali alga, verslo liudijimas yra pigesnė veiklos legalizavimo forma. Dirbant su juridiniais asmenimis verslo liudijimas yra nepalanki legalizavimo forma, kadangi per metus negalime gauti daugiau nei 4,5 tūkst. eurų pajamų. Tad labiau rekomenduojama individuali veikla pagal pažymą. Taip pat, jeigu veikloje patiriame daug išlaidų, rekomenduojama individuali veikla pagal pažymą, kadangi patirtomis išlaidomis galime sumažinti apmokestinamas pajamas ir mokamus mokesčius.

Viktorija Kašalynaitė, „iFuture Investments“ pardavimų grupės vadovė