Skaitykite:

Savarankiškas darbas yra tarsi galingas magnetas – traukia vis daugiau šalies gyventojų. Prieš keletą mėnesių VMI skaičiavo, kad individualios veiklos vykdytojų nors vienai dienai šalyje buvo daugiau nei 200 tūkst., o tai yra maždaug 7-8 proc. visos šalies gyventojų. 

Žmonės nusprendžia išeiti iš samdomo darbo ir pradėti dirbti savarankiškai, kadangi nori turėti laisvę planuoti savo laiką savarankiškai ir išreikšti savo idėjas nepriklausomai nuo darbdavio pozicijos. Tik…nors galimybė dirbti ką nori ir kada nori skamba fantastiškai, ne viskas gali pavykti iš karto – nepasiruošę, ne visada gausime tai, ko tikimės. Tad į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad samdomo darbo iškeitimas į individualią veiklą pagal pažymą ar verslo liudijimą netaptų graužatimi?

Galima sakyti, kad Lietuva žengia koja kojon kartu su globaliomis tendencijomis, kadangi savarankiškas darbas yra populiarus visoje Europos sąjungoje (ES).

Tyrimų platformos „Statista“ duomenimis, 2022 m. ES dirbo apie 27,66 mln. savarankiškai dirbančių asmenų. Nuo 2002 iki 2022 m. daugiausia savarankiškai dirbančių asmenų ES buvo 2007 m., kai jų skaičius siekė apie 29,2 mln.

Per koronaviruso pandemiją savarankiškai dirbančių asmenų skaičius sumažėjo maždaug milijonu, tačiau 2022 m. vėl buvo pastebimas stiprus savarankiškai dirbančių asmenų, ypač moterų, skaičiaus augimas.

Ryžtis pokyčiams drįsta ne visi

Tikriausiai dauguma iš Jūsų esate nors kartą pamąstę, kaip smagu būtų darbo vietą susikurti pagal save, apgalvojant ir suteikiant produktui arba paslaugai originalų pateikimą. Planuoti savo darbo grafiką pagal asmeninius poreikius ir pačiam spręsti, kada laikas dirbti, o kada ilsėtis.

Tačiau tikėtina, kad ne kartą teko pagalvoti ir apie tai, jog savarankiškas darbas rezultatų čia ir dabar neatneš. Jis reikalauja pastangų ir tam, kad pradėtų nešti stabilų pelną gali prireikti nemažai laiko.

Ne paslaptis, kad gali praeiti ir daugiau nei metai ar du, kol pavyks skinti savo pastangų vaisius ir sugebėti pragyventi vien iš individualios veiklos. O tai reiškia ne ką kitą, kaip tai, kad galime jaustis kur kas labiau pažeidžiami finansiškai nei dirbdami pagal darbo sutartį.

Dėl šios priežasties, daliai žmonių nerti į pokyčius pritrūksta drąsos. Tam tikra žmonių kategorija mieliau renkasi samdomą darbą, kadangi jis sukelia saugumo jausmą: turime stabilų atlyginimą, esame tikri dėl savo finansinio saugumo, galime iš anksto planuoti konkrečias išlaidas, pamažu kaupti santaupas ir būti užtikrinti, kad kito mėnesio pajamos bus tokios pačios.

Be to, samdomame darbe niekada nereikia rūpintis įmonės buhalteriniais klausimais bei analizuoti įmonės veikimo rezultatų. Visada garantuotas ir tam tikras atostogų laikotarpis.

Ugdymasis – vienas svarbiausių dalykų neriantiems į naujus vandenis

Vis tik, jeigu galimi iššūkiai neišgąsdina ir pasiryžtama realizuoti savo mylimą veiklą, siekiant rezultato būtina prisiimti daugiau atsakomybių. Skirti laiko ugdyti savo asmenines savybes. Tokias, kurios bus svarbios veiklos vystyme.

Viena iš jų – laiko planavimo įgūdis. Jis yra ypač svarbus, kadangi pradėję dirbti savarankiškai tampame atsakingi patys už save.

Laiką tinkamai planuoti nėra sunku. Tam yra virtualūs kalendoriai, darbo knygos ir įvairios kompiuterio programos, kuriose galima žymėti svarbias užduotis, kurioms yra paskirtas konkretus laikas. Taip pat, atliekant darbus juos prioritetizuoti.

Kitas svarbus įgūdis yra apskaitos vedimas ir disciplina, kadangi dirbant savarankiškai prisiimame didesnę atsakomybę pildyti reikalingus dokumentus, bei laiku sumokėti mokesčius.

Taip pat, reikia sekti naujienas, apie veiklos legalizavimo pakeitimus, kad veikla būtų vykdoma taisyklingai.

Na, o pats svarbiausias įgūdis yra finansų valdymas. Dirbdami savarankiškai patys sau tampame darbdaviais ir tai reiškia, kad nuo šiol reikia skirti daugiau laiko valdyti individualios veiklos pajamas ir išlaidas.

Jeigu jau nusprendėte, kokia veikla Jums patiktų užsiimti, geriausia apskritai neskubėti ir iš samdomo darbo išeiti palaipsniui. Tol, kol pajausite, kad savarankiška veikla generuoja pakankamai pajamų.

Išeinant iš samdomo darbo ir pradedant dirbti savarankiškai patartina turėti atsidėjus bent 6 mėnesių būtinųjų išlaidų finansinį rezervą. Tam, kad galėtumėte jaustis saugiai, jeigu savarankiška veikla nesugeneruotų pakankamai pajamų.

Kaip keičiasi mokesčiai pradėjus dirbti savarankiškai?

Darbas su individualios veiklos pažyma:

Privalomasis sveikatos draudimas (PSD)

– Jeigu tai pirmoji savarankiška veikla per 10 metų ir esate papildomai drausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) – būsite atleisti nuo PSD mokėjimo 12 mėn. nuo savarankiškos veiklos įregistravimo dienos.

– Jeigu tai nėra pirma savarankiška veikla, tokiu atveju turėsite moketi nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų 6,98 proc. PSD, nors ir esate darbdavio drausti. Lietuvoje mokesčiai yra skaičiuojami nuo visų žmogaus draudžiamųjų pajamų. Taikoma išlyga tik pirmajai veiklai.

– Jeigu išeisite iš samdomo darbo ir papildomai nebūsite draustas PSD, tokiu atveju, atsiras prievolė kiekvieną mėnesį mokėti po 58,63 euro. Deklaracijos laikotarpiu pateikus savo pajamas bus paskaičiuota suma nuo jūsų 90 proc. apmokestinamųjų pajamų 6,98 procentai. Jeigu per metus laiko būsite sumokėję mažiau nei Jums buvo paskaičiuota, reikės susimokėti skirtumą.

Valstybinis socialinis draudimas (VSD)

– Jeigu tai pirmoji savarankiška veikla – esate atleisti nuo VSD mokėjimo 12 mėn. nuo tada kai įregistruosite savo veiklą.

– Jeigu tai nėra pirmoji savarankiška veikla, tokiu atveju šį mokestį mokėsite nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų 12,52 proc. arba 15,52 proc. (jeigu kaupiate II pakopoje)

Gyventojų pajamų mokestis (GPM)

Šis mokestis mokamas nuo apmokestinamųjų pajamų nuo 5–15 proc., nepriklausomai, kad dirbame pagal darbo sutartį.

Darbas su Verslo liudijimu (mokesčiai skaičiuojasi nuo minimalios algos pagal pasirinktą dienų skaičių)

Privalomasis sveikatos draudimas (PSD)

Turėsite galimybę mokėti tik už tas dienas, kuriomis dirbsite, jeigu būsite papildomai drausti PSD.

Jeigu išeisite iš samdomo darbo ir nebebūsite papildomai drausti PSD, tokiu atveju reikės mokėti kiekvieną mėnesį po 58,63 euro. PSD įmoką, nesvarbu kiek dienų dirbsite.

Valstybinis socialinis draudimas (VSD)

– Jeigu tai pirmoji savarankiška veikla* – esate atleisti nuo VSD mokėjimo 12 mėn. Nuo dienos kada įregistruosite savo veiklą.

– Jeigu tai nėra pirmoji savarankiška veikla, tokiu atveju šį mokestį mokėsite nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų 8,72 proc. arba 11,72 proc. (jeigu kaupiate II pakopoje)

Gyventojų pajamų mokestis (GPM)

Mokėsime savivaldybės nustatytą tarifą pagal mūsų vykdomą veiklą ir išsipirktą dienų skaičių.

iFuture Investments finansų konsultantė Viktorija Kašalynaitė