Vasario 29 – kovo 1 d. Lietuvoje vyks Turkijos ir Lietuvos verslo forumas, kurį organizuoja finansų konsultantų įmonės „iFuture INVESTMENTS”. Renginyje įžvalgomis dalinsis verslininkai iš didžiausio pramonės centro Turkijoje, Bursos regione, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis, Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas, Lietuvos Respublikos Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas ir už tarpparlamentinius santykius su Turkijos Respublika atsakingas Kazys Starkevičius bei kiti.

„Pirmą kartą Lietuvos ir Turkijos dvišalio verslo istorijoje Bursos prekybos ir pramonės rūmų (BTSO) atstovai lankysis mūsų šalyje, siekdami užmegzti ryšius ir vystyti bendradarbiavimą automobilių ir mašinų pramonės sektoriuose. Šis forumas atvers daugiau galimybių plačiau bendradarbiauti Lietuvos bei Turkijos įmonėms. Dalyviai dalinsis naujovėmis, pasiteisinusiomis technologijomis, atradimais, padedančiais efektyvinti veiklą. Renginio metu stiprinsime glaudų tarptautinį bendradarbiavimą bei padėsime užmegzti ryšių, itin reikalingų verslo pasaulyje. BTSO rūmai yra stipriausi ir didžiausi Turkijoje, vienijantys daugiau kaip 55 000 įmonių”, – sako „iFuture INVESTMENTS” valdybos narė, įgaliota BTSO partnerė Gintarė Narkevičiūtė-Jurgelionė.

G. Narkevičiūtė-Jurgelionė, padedanti vystyti verslo ryšius tarp Lietuvos ir Turkijos įmonių nuo 2015 m., pridūrė, kad Turkijoje verslo kultūra labai skiriasi nuo lietuviškos, todėl svečiai Lietuvos verslininkams suteiks naudingų patarimų, kaip pažvelgti į rinką kitomis akimis. Šis renginys ne tik sustiprins Lietuvos ekonomiką užmezgant naujus ryšius su Turkijos verslu ir pramone, tačiau padės ir šalies verslininkams atrasti naudingų kontaktų.

Lietuvos verslo atstovams šis forumas itin svarbus, nes investicijos į Turkiją 2022-aisiais siekė 3,1 mln. eurų, Turkijos investicijos Lietuvoje – 3,2 mln. eurų. Turkija garsėja transporto priemonių gamyba, elektronika, tekstile, plieno gaminiais, nafta ir statyba. Būtent šių pramonės šakų atstovai ir viešės Lietuvoje forumo metu.

Pirmoji forumo diena vyks Seime. Ekonomikos komiteto pirmininkas K. Starkevičius teigia: „Turkijos ir Lietuvos tarpparlamentinių grupių bendradarbiavimas suteikia apčiuopiamos naudos ir pridėtinės vertės abiejų šalių verslams bei ekonomikoms. Džiaugiuosi, kad turime galimybę svečiams pristatyti Lietuvą. Tai puiki proga Turkijos ir mūsų šalies verslų atstovams pasidalinti naujovėmis bei tęsti tarpusavio bendradarbiavimą, pagrįsta abipusiai naudingais santykiais.”

Seime pagrindinį forumo pranešimą pristatys Bursos prekybos ir pramonės rūmų prezidentas İbrahimas Burkay.

Antrąją forumo dieną vyks B2B (angl. business to business) verslo atstovų susitikimai, kuriuose diskutuos bei verslo patirtimi dalinsis didžiausių automobilių ir mašinų pramonės įmonių atstovai iš Turkijos.

Taip pat forumo dalyviai bus kviečiami apsilankyti dar 1996-aisiais įsteigtoje Kauno laisvojoje ekonomikos zonoje (LEZ). Tai unikali pramoninės plėtros teritorija, kurios klientams nustatytos mokesčių, muitų, kvotų lengvatos ir specialiosios veiklos taisyklės, siekiant investuotojams sudaryti palankesnes veiklos sąlygas. Svečiams, kurie atstovauja įmonėms, veikiančioms pramonės srityje, kaip ir Kauno LEZ, bus pasakojama, kaip veikia šis projektas, aptariamos didžiausios sėkmės istorijos. Stambiausių Kauno LEZ investuotojų sąraše yra visame pasaulyje žinomos tarptautinės įmonės „Continental”, „Hollister”, „Elinta” ir „Hella”.

1889-aisiais įkurti Bursos prekybos ir pramonės rūmai skatina narius ne tik dalyvauti tarptautiniuose renginiuose, bet ir didinti Bursos pramonės veiklą.

Užsiregistruoti į Turkijos ir Lietuvos verslo forumą galima susisiekus el. paštu verslas@ifuture.lt arba telefonu +37064519942.

Forumas organizuojamas drauge su BTSO ir Lietuvos Respublikos Seimu.