Pilnas interviu:

LRT televizija „Labas rytas, Lietuva“ laidoje kalbino iFuture Investments valdybos narę Vimą Biekšaitę apie finansiškai atsakingas atostogas. Pokalbio metu buvo kalbama ne tik apie finansų planavimą ir kaupimą atostogoms, bet kaip atsakingai su finansais elgtis atostogų metu: leisti sau viską ar taupyti, kaip susiplanuoti finansus, kad grįžus iš atostogų neapimtų finansinis stygius?

Žmonės keliauja įvairiai: vieni, su šeima, draugais, poilsiui renkasi Lietuvą arba užsienio šalis. Ar poilsiui ir taupymui atostogoms galioja tie patys modeliai?

  • Praktiškai modelis tas pats, tik labai svarbi disciplina. Jei kelionei ruošiasi vienas asmuo, mes rekomenduojame nuo atlyginimo atostogoms atsidėti apie 10 proc. nuo gaunamų savo pajamų ir pradėti atostogoms kaupti iš anksto. Planuojant atostogas porai ar šeimai, rekomenduojama atsidėti kas mėnesį nuo 15-30 proc.

Atostogų metu taupyti ar leisti sau viską?

  • Jei atostogoms ruošiatės iš anksto, patariame netaupyti ir pasimėgauti atostogomis visapusiškai. Tik svarbu atkreipti dėmesį į nenumatytas išlaidas svečiose šalyse, kurios susijusios su sveikatos rizika ir kt. Todėl rekomenduojama prieš kelione pasitarti su konsultantu dėl kelionių draudimų ir peržiūrėti jau turimas sutartis.

Kiek reikėtų suplanuoti finansų netikėtoms išlaidoms?

  • Patariame vengti emocinių pirkimų, susiplanuoti norimus aplankyti objektus ar įsigyti tam tikrus pirkinius. Prioritetą rekomenduojame skirti emocijų patyrimui.

Apie tai ir dar daugiau kviečiame žiūrėti interviu: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000346277/eksperte-apie-finansiskai-atsakingas-atostogas-ruosiantis-pramogauti-reikia-pasiruosti?time_start=2128

Vilma Biekšaitė yra „iFuture INVESTMENTS“  valdybos narė,  šeimos ir verslo finansinio plano analitikė.