Labai dažnai iš draugų, klientų girdžiu, kad pasiruošti mokyklai yra labai brangu, kad jie išleido daugybę pinigų, viskas labai daug kainuoja. Manau, daugelis yra girdėję posakį „roges ruošk vasarą“. Ši mintis tinka ir galvojant apie pasiruošimą mokyklai. Jeigu šeima pradeda mokyklai ruoštis ne paskutinėmis rugpjūčio dienomis, o žymiai anksčiau – tai tikrai padeda sutaupyti ir nesukelia bereikalingos įtampos laukiant naujų mokslo metų.

Aš turiu du mokyklinio amžiaus vaikus. Metų pradžioje man su vyru planuojant šeimos 2024 m. biudžetą, numatėme, kad naujiems mokslo metams išleisime apie 300 Eur. būtinosioms išlaidoms. Taip pat įsivertinome, kokie galėtų būti brangesni pirkimai šiais metais. Pavyzdžiui, kuprinė, uniforma. Žinodami, kur naujais mokslo metais išleisime daugiausiai, kas mėnesį atkreipėme dėmesį į kainas. Mūsų šeimos patirtis rodo, kad ši strategija leidžia brangesnius daiktus įsigyti pigiau.

Mūsų šeima rugpjūčio mėn. pasilieka tik įsigyti kanceliarines priemones. Tačiau irgi visko neperkame iš karto. Pavyzdžiui, labai dažnai vaikams priemonių lieka iš praeitų metų, tai belieka tik peržiūrėti ir nupirkti ko dar trūksta. Neretas prekybos centras, e.parduotuvė akcijas vykdo rugpjūčio mėnesį, tačiau dažnu atveju didesni išpardavimai būna rugsėjo mėnesį, kada siekiama išparduoti likučius ir atlaisvinti sandėlį. Taip pat didelės nuolaidos būna per Juodąjį penktadienį (angl. Black Friday) ir kitas panašias prekybininkų organizuojamas dienas.

Kaip sudaryti šeimos biudžetą

Šių metų Lietuvos banko tyrimas parodė, kad Lietuvos gyventojų finansinio raštingumo lygis prastėja jau keletą metų iš eilės. Ką tai reiškia? Neturėjimas įgūdžių, kaip taisyklingai valdyti savo asmeninius finansus, mano įsitikinimų, dažną lietuvį priveda prie to, kad gyvenama nuo algos iki algos. Taip pat nemaža dalis žmonių gyvena į skolą. Turiu omenyje, kad skolinasi iš bankų atostogoms, pramogoms ir pan. Dėl to daliai žmonių galvojimas apie naujus mokslo metus gali sukelti stresą.

Todėl kiekvienam rekomenduočiau planuotis savo šeimos biudžetą vadovaujantis 50-30-20 formule. Kiekvieną mėnesį 50 proc. visų šeimos pajamų reikia skirti einamosioms išlaidoms. 30 proc. pajamų skiriama pramogoms. Tuo tarpu 20 proc. reikėtų atidėti šeimos ateičiai arba investuoti. Vadovaujantis šia taisykle leis efektyviai valdyti savo šeimos biudžetą, taupyti ir tinkamai įsivertinti, kiek galima išleisti naujiems mokslo metams. Žinant, kiek gali išleisti, tave įpareigoja ieškoti prekių tau patrauklesnėmis kainomis.

Kalbėdama su tėveliais, taip pat pastebiu, kad yra noras viską nusipirkti naują, nors yra likę priemonių nuo praeitų metų. Todėl kyla klausimas, ar tikrai to reikia. Mano šeimoje su vaikais esame sutarę, kad visų pirma išnaudojame tai ką turime, o tik paskui perkame, tai, ko neturime.

Gudriausias planas apsipirkti

Visų pirma reikia žinoti, kiek galiu išleisti. Antra – įsivertinti, ko iš tikrųjų vaikams reikia. Rekomenduoju prieš einant į parduotuvę, pasidaryti reikalingų daiktų sąrašą. Tai leis parduotuvėje nenukrypti nuo šeimos biudžeto ir neįsigyti to, ko vaikui nereikia. Taip pat rekomenduoju sudarant pirkinių sąrašą įtraukti ir vyresnius vaikus. Turiu omenyje, drauge su vaikais kalbėtis apie artėjančius pirkinius. Tai leis vaikams geriau susipažinti su pinigų valdymu ir labiau vertinti, saugoti įsigytus daiktus.

Rekomenduočiau prieš perkant brangesnius daiktus, kaip kuprinė ir pan., įsivertinti, kiek panašūs daiktai kainuoja ir kitur. Dabar, internetinės prekybos laikotarpiu, galima nesudėtingai palyginti kainas skirtingose prekybos vietose ir, mano manymu, sutaupyti.

Taip pat rekomenduoju, galvojant apie uniformas, įsivertinti ar būtinai jas reikia pirkti naujas. Nemažai tėvų parduoda geros kokybės savo vaikų išaugtas uniformas.

Galvojantiems apie kanceliarines prekes, rekomenduoju dalį pirkti iki mokslo metų pradžios, o kitą – rugsėjo pirmomis savaitėmis. Neretas prekybos centras, e.parduotuvė akcijas vykdo rugpjūčio mėnesį, tačiau dažnu atveju didesni išpardavimai būna rugsėjo mėnesį, kada siekiama išparduoti likučius ir atlaisvinti sandėlį.

Didžiausios išlaidos

Brangiausiai vaikams kainuoja kuprinė, uniforma, pratybos. Perkant kuprinę – reikėtų galvoti, kad ji tarnaus apie 4 metus. Ir tikrai kas metus naujos pirkti nereikėtų. Taip pat ir nauja uniforma, jei tvarkingai nešiojama – gali tarnauti ir du metus.

Kiekviena šeima turėtų pasiskaičiuoti, kiek pinigų kas mėnesį gali skirti būreliams, nes tai nėra tik rugsėjo mėnesio išlaidos. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad būrelių yra įvairių, ir tokių, kurie kompensuojami ir iš mokinio krepšelio. Žinoma, per mokslo metus mokykloje gali būti nenumatytų išlaidų. Tačiau joms pasiruošti padės prieš tai mano aptarta 50-30-20 formulė.

Živilė Jasinavičiūtė, „iFuture INVESTMENTS“  pardavimų grupės vadovė